![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odrazu na wstepie mowie, ze jestem poczatkujacy adept i probuje nauczyc sie PHP we wlasnym zakresie, tj. z Internetu, ksiazek, samouczkow, forum, itp...
Znalazlem tu http://webmade.org/porady/sesje-php-system-logowania.php bardzo dobry tutorial jak stworzyc sesje, rejestracje i logowanie. Wszystko pieknie wytlumaczone, zaczynam to nawet rozumiec. Mam jednak problem. Niech przykladowa strona index.php wyglada tak: Kamil [to bedzie link] Leszek [to bedzie link] Name [tu wpisujemy imie] Haslo [tu haslo] Zaloguj [przycisk] Rejestruj [link do rejestracji] I teraz logujac sie jako Kamil, nie mam prawa wejsc na link Leszek (niech bedzie komunikat, ze nie masz wstepu na te strone). I vice versa. Jak to zrobic w prosty sposob? Step by step. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
No w bardzo łatwy sposób możesz to uzyskać mianowicie masz do wyboru kilka sposobów ja był proponował taki : zapewne w bazie leszek i kamil maja ID =) to sprawdzasz np.
możesz też dodać kolumnę np. level której nadasz tam jakies wartości i sobie będziesz sprawdzać ![]() Ten post edytował kielich 25.02.2010, 06:29:38 -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
Jeśli moja odpowiedź jakoś Cię nakierowała lub pomogła kliknij Pomógł |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 2 Dołączył: 4.04.2006 Skąd: Karpacz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadaj prawa kolejnym uzytkowanikom poprzez dodanie np jednego
pola w tabeli "prawa" i ustaw że 1 to możne wszytko 0 nie może czegoś tam itp no i w pliku sprawdzaj czy zalogowany użytkownik ma prawo 1 czy 0 jak 1 to udostępniaj zasoby 0 to nie no i już ... Ten post edytował grassmen 25.02.2010, 11:08:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro ktoś nie ma prawa klikać w link, to po co mu ten link pokazywać. Ja bym zrobił to w taki sposób, że zalogowanemu użytkownikowi (czyli temu, którego username umieściliśmy w sesji) udostępniał bym w index.php tylko te linki, które może kliknąć. Obrazując Twój przykład:
Gdybyś jednak upierał się przy swoim, to powinieneś robić tak: index.php profile.php - na samym początku i zakładamy, że użytkownik jest zalogowany i ma username przechowywane w sesji: Oczywiście zamiast posługiwać się nazwą użytkownika, można posługiwać się np. jego id, albo utworzyć w tabeli users pole rola, które będzie definiować poziom dostępu (np. superuser - może wszystko, member - już niekoniecznie, itd.). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Ech 20 lat temu szybciej do go glowy to wszystko wchodzilo, ale powalcze z tym.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:48 |