![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Kod print '<div style="float: left; height: 25px;">'; print '<a href="index.php?id='. $numer .'">'. $nazwa .'</a>.' "><br>'; print '</div>'; Ten wycinek kodu wyświetla mi zbiór linków pobranych z bazy. Ale paskudnie się to wyświetla. Jak zrobić by wyświetliło się 10 linków w jednej tabeli czy tam divie, kolejne 10 w tabeli obok itd. Ten post edytował lukko 24.02.2010, 09:18:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Choćby tak, że określisz szerokość tego diva i co X rekordów go zamkniesz otwierając nowy. Oczywiście divy też będą mieć float nadany. By to zobrazować:
Ten post edytował thek 24.02.2010, 09:28:11 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 2 Dołączył: 4.04.2006 Skąd: Karpacz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja bym to wziął w pętle (for lub dowolną) zapiął tabelę wyświetlił i co i=10 czy ile tam chcesz zamknął <tr> lub całą <table>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
thet tak to nie bo te linki mi z bazy lecą:
grassmen zgadza się jakąś pętlą, tylko nie mogę tego ogarnąć do końca ![]() Ma ktoś jakiś przykład? Ten post edytował lukko 24.02.2010, 09:52:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat
wyświetlanie w dwóch kolumnach. Ten post edytował exood 24.02.2010, 10:26:30 |
|
|
![]()
|
|
OK super a jak bym chciał na warunek: max 10 linków w jednej kolumnie i jak przekroczy to tworzy nową kolumnę z max10 linkami itd...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A co to za problem, by całość leciała w pętli? Ja Ci tylko zaprezentowałem jak ma wyglądać kod html w źródle strony, nie że tak ma być na sztywno w pliku php. To jak zrealizujesz te operacje zależy od wyobraźni i stopnia separacji kodu od prezentacji. Albo w pętli while robisz generowanie kodu, albo pakujesz to do 2 wymiarowej tablicy pokroju:
i dopiero w widoku całość wrzucasz w html wedle upodobań. Zwracając uwagę na fakt, że te 10 dla ostatniego elementu tablicy to tylko wartość maksymalna i może być wyników 5 choćby. tak więc widok zrobi Ci wtedy count( $podzial ) floatowanych divów, które w pętli while wyświetlą wszystkie linki zawarte w $podzial[0], $podzial[1] itd. Zauważ, że exood zaproponował Ci rozwiązanie, które podałem jako pierwsze, czyli z mieszaniem kodu php i html. Noż ludzie. Trochę własnego myślenia, a nie czekanie na podanie kodu na tacy ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK super a jak bym chciał na warunek: max 10 linków w jednej kolumnie i jak przekroczy to tworzy nową kolumnę z max10 linkami itd...
z tym że jak chcesz wyświetlać obok siebie jak ci się trafi długa lista to ci się nie zmieści wszystko... Ten post edytował exood 24.02.2010, 11:33:15 |
|
|
![]()
|
|
No to niech nada temu floatowanemu divowi zawierającemu linki szerokość jak ja zrobiłem na 250px w przykładzie + skracanie anchor textu linka by się w 250px mieścił, a na bank kilka kolumn wejdzie. No i pamiętaj exood, że linków może być 56, a Ty dzielisz tylko po 10 linkach. Tu trzeba użyć modulo, które po 10 zrobi tę nową kolumnę
![]() Tylko nie pisz, że nie działa. Specjalnie tak zrobiłem byś dostosował mój przykład do swoich potrzeb, a nie kopiuj-wklej. I warunek if MUSI tak być, by nie zamknęło pierwszego div od razu, bo usunięcie sprawdzenia $limit w stosunku do $i zrobi Ci pierwszą kolumnę pustą. Stąd $i musi być większe niż $limit, czyli pierwszy if wykona się przy wierszu limit + 1 a nie od razu pierwszym ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Podziękować:
|
|
|
![]()
|
|
Tylko pamiętaj o jednym... Następny element ZA tymi divami niech ma clear:both bo inaczej trochę więcej na stronie zacznie Ci "pływać"
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Nie no spoko linków jest 85, jeszcze numeracje tych linków potrzebuje
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 08:48 |