Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> czy da się coś takigo zrobić?
wojtekelvis

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, mam takie małe pytanie.
Otóż staram się napisać zapytanie które wyciągało by z jednej tabeli rekordy o danym 'id_kat' tam gdzie id było by równe powiedzmy 2 i 3 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) wiem że nie wyrażam się precyzyjnie ale tak naprawdę dopiero zaczynam zabawę z mysql (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
W gruncie rzeczy mam tabele która wygląda tak: 'id_glowne', 'id', 'id_kat' z czego id i id_kat sa kluczami obcymi. I tak powiedzmy mam 2 rekordy, pierwszy id=2;id_kat=1 i drugi rekord id=3;id_kat=1. Teraz chce wyciągnąć info o id_kat tam gdzie wlasnie id=2 i id=3. Pewnie dalej nikt mnie nie rozumie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ok napisalem takie cos w sql ale no to oczywiscie nie dziala tak jak bym tego chciał,
SELECT `id_kat`
FROM `przedmioty`
WHERE `id` = '2' and `id` = '3'

potem starałem się wymyślić coś bardziej złożonego ale w sumie efekt był podobny. Jeśli ktoś choć mniej więcej mnie zrozumiał to bardzo proszę o jakąś poradę(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
dzięki
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

zastanow sie przez chwile logicznie:
czy jakies pole moze miec jednoczesnie dwie wartosci? Bo twoje zapytanie sugeruje ze tak myslisz....

WHERE `id` = 2 or `id` = 3
lub prosciej
WHERE `id` in (2,3)
+Quote Post
wojtekelvis

-----

Ok no rozumiem. Powiem więc może trochę inaczej chodzi mi o to ze chciałem jakoś połączyć 2 zapytania w jedno z dodatkowym warunkiem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) pierwsze zapytanie pobierało by ten rekord id=2 drugie zapytanie rekord id=3 a dodatkowym warunkiem było by że zwraca mi wynik id_kat wtedy kiedy zarówno w pierwszym zapytaniu jak i drugim pojawi się ten sam id_kat. czyli chciałbym jako rezultat otrzymać w tym przypadku 1 rekord z z wartością '1'. I teraz czy da się to jakoś połączyć w jedno zapytanie ?
Dzięki
+Quote Post
adalgrim

-----

GROUP BY id_kat (jeśli wiesz, ze oba mają taką samą wartość)
+Quote Post
wojtekelvis

-----

Dzięki za podpowiedź ale jednak nie o o mi chodziło, chce pobrać te id_kat gdzie przypisane są do niego 2 konkretne id (w dwóch różnych rekordach)w tym przypadku 2 i 3. czyli jeśli w bazie będzie to samo id_kat dla id =2 i id = 3 to chce je pobrać a jak nie to nie. wiem juz że nie moge tego zrobić tak jak pisalem na początku ale zastanawiam się czy istnieje jakieś inne rozwiązanie.
dzięki
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 21:06