Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [Klasa] Size - Zamiana jednostek (pamięci), PHP 4 i 5
McFly_PM

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ostatnio nie mając nic pożytecznego do roboty napisałem klasę, która zamienia liczbę w bajtach na inne jednostki (MB, GB itd.) dodatkowo działa w kilku językach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) W paczce znajdziecie klasę, oraz przykładowe użycie.
  1. <?php
  2. require_once('size/size.php');
  3. $size = new Size();
  4.  
  5. $size -> Type('text');
  6. echo $size -> Text(45455645645555545444);
  7.  
  8. echo '<br />';
  9.  
  10. $size -> Type('normal');
  11. echo $size -> Text(5645655666);
  12. ?>

Pobierz
Go to the top of the page
+Quote Post
darko

-----

Nie lepiej byłoby zrezygnować z metody Type w ogóle, a faktycznie sprawdzać typ parametru przekazywanego do metody Text (po prostu dodać drugi parametr, żeby nie trzeba było za każdym razem pisać $size -> Type('normal'); $size -> Type('text'); itd. )

albo:

1. echo $size -> Text(45455645645555545444, 'text');
  2. echo $size -> Text(45455645645555545444, 'normal');

? Generalnie nic wielkiego, ani poważnego, czego nie można byłoby osiągnąć mnożąc lub dzieląc wybraną liczbę przez odpowiednią potęgę liczby 1024. Czy według Ciebie obsługa wersji językowych i np. języka polskiego sprowadza się do modyfikacji wyrazu xxxxxx-bajt-yyyy ? Przydałoby się też określić typ licencji w komentarzu, poza tym komentarze nie są zgodne z phpDoc. Określanie pól klasy za pomocą var - to raczej poprzednia epoka php. Nie wiem, jak Wy, ale ja jak piszę kod i stosuję anglojęzyczny standard, to komentarze też piszę po angielsku. Ostatnia ważna rzecz. Plik źródłowy Twojej klasy jest źle zakodowany, zwróć uwagę na krzaczki zamiast polskich znaków w komentarzach.

Pozdrawiam

Ten post edytował darko 6.02.2010, 04:00:00
+Quote Post
wookieb

Grupa: Moderatorzy

A o bitach to zapomniałeś?
Poza tym przeliczasz tylko i wyłącznie z bajtów, co jest strasznie ograniczające.
Języki nawet przydatne i warte uwagi, ale klasa jest za bardzo ograniczająca (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
McFly_PM

-----

@wookieb: Zrobi się i bity (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) przeliczanie z innych jednostek tez by się przydało.
@darko: Type dlatego, żeby można było ustalić tak jakby domyślny rodzaj zwracanych danych. Opisy po polsku, bo mój angielski troszkę słaby (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) O licencji zapomniałem. A co masz do var ? phpDoc muszę się poduczyć, a napisałem to dla nauki, a nie jakiegoś wielkiego udostępniania, więc opinie mile widziane.

Ten post edytował McFly_PM 6.02.2010, 18:13:54
+Quote Post
darko

-----

Nic nie mam do var (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) po prostu już się tak nie definiuje pól, są modyfikatory dostępu: private, protected i public, no chyba że chodzi o kompatybilność wstecz z php4. Ten domyślny rodzaj zwracanych danych można byłoby jednak określać w metodzie Text jako kolejny parametr, no ale to już kwestia gustu, podobnie, jak z używaniem var.
+Quote Post
wujek2009

-----

Link padł.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.12.2025 - 18:28