![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Jak zrobić/zmodyfikować kod, żeby wyniki sondy nie były pokazywane na głównej stronie (to co zaznaczone na niebiesko na zdjęciu), tyko wysyłało wyniki do oddzielnego pliku na serwerze np. .txt (czy coś takiego, jak można) ? Próbuje na różne sposoby i nic mi nie wychodzi, proszę o pomoc. Na samym dole zdjęcie, na którym widać wyniki na głównej stronie (czyli tam gdzie się głosuje). Kod skryptu sondy: Plik skryptu index.php
Baza danych MySQL Tworzę bazę danych.
następnie dodaje do bazy danych pytanie i odpowiedzi:
(IMG:http://images36.fotosik.pl/142/9389f9ffe7f09eabm.jpg) Ten post edytował lenek34 1.02.2010, 23:55:42 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 12.04.2009 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
fopen fwrite w funkcji display, albo dodaj inną np. save(), która będzie zapisywać wyniki, no i wywołujesz tak jak każdą funkcję z klasy, czyli:
Po zmianie display() na save() lub fopen() czy fwrite() wyskauje mi nastepujący błąd: Kod Fatal error: Call to undefined method Poll::save() in C:\wamp\www\sonda\index.php on line 154 linia 154 to: Jakieś pomysły ? może coś źle robię ? (ja się dopiero uczę php (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 12.04.2009 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%)
|
A ja powiem inaczej... ty nie masz zielonego pojęcia o PHP, a zwłaszcza o programowaniu obiektowym. Chodzi mi o to żebyś sobie dodał nową funkcję, a nie zmieniał nazwy funkcji display! Poczytaj o operacjach na plikach(fopen, fwrite to funkcje które mogą Ci się przydać!) i w ciele klasy dodaj funkcję np funkcję save
Potem wywołanie tej funkcji możesz dodać do konstruktora, żeby wykonywała się wraz z tworzeniem nowego elementu klasy, ale pewnie i tak nie wiesz o co mi chodzi... (IMG:style_emoticons/default/worriedsmiley.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
A ja powiem inaczej... ty nie masz zielonego pojęcia o PHP, a zwłaszcza o programowaniu obiektowym. Chodzi mi o to żebyś sobie dodał nową funkcję, a nie zmieniał nazwy funkcji display! Poczytaj o operacjach na plikach(fopen, fwrite to funkcje które mogą Ci się przydać!) i w ciele klasy dodaj funkcję np funkcję save
Potem wywołanie tej funkcji możesz dodać do konstruktora, żeby wykonywała się wraz z tworzeniem nowego elementu klasy, ale pewnie i tak nie wiesz o co mi chodzi... (IMG:style_emoticons/default/worriedsmiley.gif) Ja się dopiero uczę PHP i jakieś małe podstawy znam, a uczę się z książki i internetu, bo na uczelni nie uczą wszystkiego (studia zaoczne...). Po twojej odpowiedzi wyżej, teraz zrozumiałem o co ci chodziło, znalazłem wszystko w książce (PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty) pod rozdziałem "Przechowywanie i wyszukiwanie danych". Teraz studiuje ten rozdział i spróbuje zrobić te, wysyłanie danych do pliku. Dziękuje za podpowiedz. Mam jeszcze jedno ostatnie pytanie/prośbę: Jak zrobić żeby w jednej sondzie były 3 pytania i do tego odpowiedzi ? (Aktualnie jest tak, że jak dodaje drugie pytanie i do tego odpowiedzi id_poll = 2. To wyświetla mi się nowa sonda (mam do wyboru dwie sondy, każda sonda 1 pytanie i kilka odpowiedzi). Przepuszczam, że będzie trzeba zrobić od nowa dwie tabele (poll_questions & poll_answers) i do tego nowe zapytania ? Czy mógłby mi ktoś to napisać ? Proszę o pomoc i wyrozumiałość. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 23:36 |