![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio pozbyłem się mojej wieży (Philips MZ-7) i teraz mam w pokoju okropną ciszę z którą nie umiem wytrzymać. Osobiście lubię słuchać muzyki a czasem muszę dać po prostu "kopa", dlatego też chcę kupić jakiś porządny sprzęt. I teraz jest kilka opcji: a) Wieża (2 kolumny itp.) czyli standard. Jednak nie bardzo mnie ona przekonuje. Chciałbym iść krok na przód i mieć coś z dźwiękiem 5.1. Czy warto do słuchania muzyki mieć 5.1? ![]() Ogólnie mój budżet to jest jakieś 900zł. Poradźcie coś ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzwiek 5.1 do muzyki ? Daj zyc - moze do koncertow na DVD ale nie sluchania
Kino domowe za 1000 PLN do niczego za bardzo sie nie nadaje niestety. Kopa z tego nie bedzie jakiekolwiek - jakosci pewnie tez. Z takim budzetem jaki posiadasz lepiej jest poszukac sprzetu uzywanego i kupic dwie kolumny lub porzadne sluchawki. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak już powiedziałem, w przyszłości mam zamiar kupić do tego telewizor, a że filmów tez oglądam sporo to uważam że 5.1 będzie dobrą decyzją.
Odnośnie budżetu. Sprzęt do którego linkuje cieszy się dużą satysfakcją. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
a z czego ten sprzet jest taki usatysfakcjonowany? bo nie wiedziałem że przedmioty martwe odczuwają satysfakcje...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 16 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
odpusc sobie zabawki kino domowe za 1000zl
po pierwsze nie wykorzystasz 5.1 przy sluchaniu muzyki , ew koncerty na dvd/blue ray lub ew plyty cd nagrane w systemie DTS i wtedy wszystkie kolumny graja ja mam podobny zestaw do : http://allegro.pl/item892101209_cambridge_a3i_polecam.html i do tego stare kolumny tonsila space 86 zrobione praktycznie od nowa na nowych glosnikach ktore bez problemu mozna kupic jesli sluchasz prawdziwej muzki a nie twory pokroju techno/hip hop to odpusc sobie zestawy 2.1 do komputerow czy bog wie jakie 5.1 szkoda kasy... ja ze swojego zestawu jestem bardzo zadowolony jednak musisz wziac pod uwage ze karta dzwiekowa sie liczy warto zainwestowac w chociaz najprostszego sound blastera ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Karta dźwiękowa, to ma największe znaczenie.
Jak cię stać na kino domowe za 1000zł to kup dwie duże kolumny stojące + ewentualnie wzmacniacz ![]() -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Karta dźwiękowa ma znaczenie, ale sam głośnik też nie jest pomijalny. Na pewno usłyszysz różnicę gdy ma on inne membrany do różnych tonów i porównasz z tym mającym tylko jedną do całego zakresu. Tu nawet nie chodzi o subwoofer osobny. Średnica membrany głośnikowej jest w dużym stopniu odpowiedzialna za grę właściwego pasma. Nie bez powodu basy mają je największe. Sens systemów 5.1 masz gdy dysponujesz odpowiednim pomieszczeniem i utworami. Są wtyczki do playerów konwertujące system 2.0 do 5.1 ale jest to software'owe rozwiązanie tylko duplikujące brakujące kanały i nic więcej. Nie rób też motywów w stylu mojego kuzyna, który w bloku ma głośniki estradowe ze wzmacniaczem (lampowym) oraz steruje całością na konsoli. Gdy on odpala swój sprzęt to w pomieszczeniach obok szklanki wyskakują z szafek, choć daleko jeszcze do wartości maksymalnych
![]() Takie osobiście przeżyte powiedzonko: "Trafiła kosa na kamień" ![]() Ten post edytował thek 28.01.2010, 13:00:12 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 16 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba troche pomyliles pojecia
glosna muzyka != muzyka w dobrej jakosci |
|
|
![]()
|
|
Czyli mówicie, że zabawki w stylu kino domowe za 1000zł sobie odpuścić?
Chciałbym zaznaczyć jeszcze, że nie chciałbym aby sprzęt był uzależniony od komputera, czyli lepiej by było jakby była to jakaś wieża albo coś, a nie karta dźwiękowa + głośniki... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
@koderr: nie pomyliłem. Nie dałem równości tam tylko napisałem, że właśnie takich co myślą, że dobry sprzęt ma grać głośno zawsze można "zagłuszyć" odpowiednio
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli mówicie, że zabawki w stylu kino domowe za 1000zł sobie odpuścić? Idź do jakiegoś dobrego sklepu audiofilskiego z porządnym pokojem odsłuchowym i weź kilka ulubionych płyt. Każ sobie puścić muzę na sprzęcie* za 500 zł, 1500 zł i 3500zł. Jeśli nie usłyszysz różnicy to nie wydawaj 1000 zł bo to kasa w błoto, zestaw za 500 też Ci będzie grał. A jak usłyszysz różnicę to też będziesz już wiedział czemu 1000 zł na 5.1 to kasa w błoto. Po za tym, czy masz na tyle miejsca żeby to 5.1 stało tak jak powinno? Bo ja dostaję ataków śmiechu jak widzę zestaw 5.1 z telewizorem w koncie i głośnikami poupychanymi tak żeby nie zawadzały. ___ * Mówię tu o stereo. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Bo ja dostaję ataków śmiechu jak widzę zestaw 5.1 z telewizorem w koncie i głośnikami poupychanymi tak żeby nie zawadzały. Dlatego właśnie pisałem o odpowiednich warunkach. Sam 5.1 komputerowe dziewczynie rozstawiałem by jakoś to grało, bo miała tylko centralny przy monitorze, subwoofer pod biurkiem i dwie satelity na rogach biurka, a dwa w rogach pokoju na tej samej ścianie co biurko. Efekt jak na 5.1 więc mizerny był. Dopiero rozłożenie w rogach pomieszczenia po satelicie, centralnego i suba zostawienie gdzie były, dało jakiś efekt. A mam co słuchać bo mam zakupione wydawnictwa ze ścieżkami 5.1 więc słyszę różnice między nim a 2.1 czy 2.0 choćby.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2012 Skąd: Lipsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie wiecie czy taki kompletny, sklepowy zestaw kina domowego 2.1 można później rozbudować do 5.1?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 42 Dołączył: 27.07.2010 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, odkopuj tematów.
Patrz data: 29.01.2010, 08:53:22 -------------------- GG: 10972302 :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
xxdrago, myślę, że dopisanie się ze swoim pytaniem do istniejącego tematu to nie zbrodnia.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:28 |