![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolejna moja prośba o rzucenie okiem.....
Mam formularz, i plik który przesyła mi to wszystko do bazy. Cały problem dotyczy, checboxa>>Uslugi>> który wysłyła mi tylko jedną wartość do tabeli,a przecież jak ktoś rezrwuje to może wybrać tyle dodatkowych usług ile mu pasuje ![]() Stąd moje zapytanie....jak przesłać to tak, aby potencjalny użytkownik zazanczyć kilka usług dodatkowych i aby zostały one dodane do bazy. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź..... formularz:
dobazy:
Tabela rezerwacja:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
dajesz tak:
albo tak
$id_uslugi będzie wtedy tablicą zawierającą tylko zaznaczone pola Ten post edytował neverever 20.01.2010, 20:21:01 -------------------- neverever
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wywala mi taki błąd:
Cannot add or update a child row: a foreign key constraint fails (`miszarus_hotel/rezerwacja`, CONSTRAINT `rezerwacja_ibfk_8` FOREIGN KEY (`id_uslugi`) REFERENCES `dodatkowe_uslugi` (`id_uslugi`)) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak nie masz duzo pol tego checkboxa to mozesz zawsze wykombinowac tak ze dla kazdego zaznaczenia jest osobny rekord w bazie danych, bo nawet jesli zechcesz pozniej pobrac te dane z bazy to zamiast jednej opcji pobierzesz caly rekord czyli "szampan, kolacja,...". a nie kazde z osobna. W takiej sytuacji w skrypcie musisz tez uzuc jakiejs funkcji (nie orientuje sie w tych checkboxach czy mozna to pobrac tak jak to napisales i zapisac tak w bazie bo skad php ma wiedziec ktore value przesylasz ) np.
if ($_POST['id_uslugi'] == 1) { instert into tabela ..... } if ($_POST['id_uslugi'] == 2) { instert into tabela ..... } moze tak sprobuj;-) pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 01:24 |