![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym zapytać jak najlepiej robić menu w css. Zazwyczaj strony robię tak: Wszystko składam w jednym pliku czyli: - header - w hederze zazwyczaj jest menu - lewa strona - prawa strona - footer a później żeby zrobić stronę główną w pliku index wstawiam coś takiego:
a w podstronach zmieniam tylko treść czyli:
Dzięki temu z lewej strony mam zawsze to samo a prawą sobie zmieniam. Powiedzcie mi jak można zrobić żeby w menu na każdej podstronie link był powiedzmy podświetlany wiem że można użyć klasy "active" i ją odpowiednio opisać ale w moim przypadku na każdej podstronie jest ten sam kod menu. Pzdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP (mySQL) + CSS
1. W MySQL masz rekordy ktore odpowiadaja konkretnej stronie 2. Odczytujesz ten rekord i jeden z nich bedacy kotwica (nie wiem jak inaczej to nazwac) podstawiasz do hrefa np.: index.php?page=kotwica 3. W <a> wstawiasz zamiast stałej klasy pobranej z CSS zmienną PHP 4. robisz petle while przy odczytywaniu tresci z mysql i w niej warunek if
Wynik zamiast print możesz zrobić jako zmienną dodając kolejne rekordy do niej operatorem .= i wyświetlając w dowolnym miejscu. Oczywiście po wejściu bezpośrednim na twoją stronę żaden link nie będzie podświetlony ponieważ zmienna "kotwicy" $_GET[page] nie będzie ustawiona (isset). Ale pokombinujesz już sobie sam jak to zrobić, prawda? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) pozdr |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale spróbuj tego: http://vivee.info/2008/09/02/zakladki-do-sidebara-podpinamy/ edytuj sobie tylko na swoje potrzeby. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 02:12 |