![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 9 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tablice w postaci:
i chciałbym zrobic petle:
TYlko ze zmienna $strona ma chyba inny typ i nie chce dzialac. moge prosic o pomoc?? zmienna $strona to np "4" z tablicy Ten post edytował webspy 16.01.2010, 01:23:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Wpierw przeprowadź prostą diagnostykę i sprawdź, czy aby na pewno zmienna $strony nic nie zwraca, możesz to zrobić prostym kodem: Tak swoją drogą lepiej poruszać się po tablicach konstrukcją foreach, ale oczywiście nie wiem co chcesz uzyskać, więc tymczasowo zastosuj się do wskazówki powyżej. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 1 Dołączył: 2.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 9 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po sprawdzeniu dostełem coś takiego
'4' Chciałbym poprostu aby pętla powtarzała się tyle ile wczytam z tablicy czyli np 4
I chce otrzymać ostatnią liczbę tablicy czyli to 4 i zrobić pętle powtarzającą się "4" razy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę z palca nie wiem czy będzie działać, oczywiście zmienna $tablica to Twoja $strony. Może napisz dokładnie co chcesz uzyskać krok po kroku bo trochę strzelam w ciemno, czemu to ma służyć? Acha, ostatni element tablicy możesz uzyskać poprzez array_pop. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Tylko właśnie nie wiem ile razy ma się powtarzać ta pętla bo to $ile właśnie mam wziąć z tablicy,
Wczytuję z tablicy ostatnią wartość czyli np będzie to 2 i właśnie 2 razy pętla się powtórzy. Problem polega na tym że to co wczytam z tablicy to znak 4 a ja chciałbym żeby mi to odczytywało jako liczba 4 bo jeśli zrobię warunek $x <= $strona to zmienną $strona rozpoznaje jako 0 bo to chyba dla php znak a nie liczba 2. Mam coś takiego: z tego mam tablicę, wczytuję sobie wartość z tablicy i teraz chciałbym zrobić pętle która się powtórzy właśnie tyle razy ile wczytałem z tablicy no i wszystko by grało tylko że ta wartość $strona rozpoznawana jest jako 0, może trzeba ją jakość konwertować na liczbę a nie znak. jak wezmę echo "$strona"; to wyświetla 4 ale jak już dam do pętli to jest 0. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz:
a powinno być:
tzn. masz przecinek, a powinien być średnik. A tak na marginesie to zawsze możesz rzutować zmienną na inny typ lub użyć funkcji intval().
|
|
|
![]()
|
|
Nie działa ta konwersja na liczbe, nie wiem co może być grane.
Może podam cały kod:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 16:15 |