![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 581 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam pisze skrypt newsów i mam takie pytanie czy da sie zrobic 2 text areay i jak pisze w jednej to w drugiej pisze sie to samo i w pierwszej jest ograniczenie do np. 240znaków po wykorzystaniu sie 240 znakow przenosi mnie do drugiej i pisze w drugiej :wink:
Z góry byłbym wdzieczny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2" ?> Only for IE6x
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> <title>php.pl</title> <style type="text/css"> <!-- textarea { width: 400px; border: 2px solid #000; } //--> </style> <script type="text/javascript"> <!-- function GEBI( elementId ) { return document.getElementById( elementId ) ? document.getElementById( elementId ) : false; } function manageKeys() { pressed = String.fromCharCode( window.event.keyCode ); if ( ( GEBI('short' ).value.length + 1 ) > 240 ) { if ( GEBI( 'full' ).createTextRange ) { range = GEBI( 'full' ).createTextRange(); range.moveStart( 'character', GEBI( 'full' ).value.length ); range.collapse(); range.select(); } } else { GEBI( 'full' ).value += pressed; } return false; } //--> </script> </head> <body xml:lang="pl"> <form method="post" action=""> Wstep: <br /> <textarea id="short" name="short" rows="5" onkeypress="manageKeys();"></textarea> <br /> Pełna tresc: <br /> <textarea id="full" name="full" rows="10"></textarea> </form> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 581 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wankster o to własnie chodzilo
![]() EDIT: i czy jeszcze da sie zrobic zeby po wklejeniu do wstepu w drugim tez bylo :wink: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dać się pewnie da... Ale teraz sam możesz pogooglować i rozwiązać swój problem. Podstawy już masz
![]() Tylko zanim coś wpiszesz do wyszukiwarki pomyśl :wink: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
to dziala w Mozilli i powinno tez w IE: Przyklad: http://son.quake2.org/test/textar.html [xml:1:c4ba67b80a]<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl"> <head> <title>title</title> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> <script type="text/javascript"> //<![CDATA[ maxchars = 50; function LoadVar() { s1 = document.getElementById('charsleft'); s1.innerHTML = maxchars; } function Popraw1() { t1 = document.getElementById('textar1'); t2 = document.getElementById('textar2'); s1 = document.getElementById('charsleft'); if (t1.value.length < maxchars) { t2.value = t1.value; } else{ t2.value = t1.value; t2.disabled = false; t1.disabled = true; t2.focus(); } s1.innerHTML = maxchars - t1.value.length; } function Popraw2() { t1 = document.getElementById('textar1'); t2 = document.getElementById('textar2'); s1 = document.getElementById('charsleft'); if (t2.value.length < maxchars) { t1.value = t2.value; t1.disabled = false; t2.disabled = true; t1.focus(); } s1.innerHTML = maxchars - t1.value.length; } //]]> </script> </head> <body onload="LoadVar()"> <p>Zostało <span id="charsleft"></span> znaków.</p> <div> <textarea onkeyup="Popraw1()" onchange="Popraw1()" rows="5" cols="50" id="textar1"></textarea> <textarea onkeyup="Popraw2()" disabled="disabled" rows="5" cols="50" id="textar2"></textarea> </div> </body> </html>[/xml:1:c4ba67b80a] Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2004 Skąd: Chodziez Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm mozesz powiedziec do czego to wykorzystujesz
bo jakos nie moglem znalezc zastosowania do tego tzn wydaje mi sie bez sensu ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat hmm mozesz powiedziec do czego to wykorzystujesz
bo jakos nie moglem znalezc zastosowania do tego tzn wydaje mi sie bez sensu ![]() potrzebne to jest do pisania newsa, piszesz krotka tresc a w dlugiej to samo sie pisze i niemusisz kopiowac a masz odrazun to samo i moim zdaniem bardzo dobre wykorzystanie...... @Teodor: W twoim nieprzenosi do drugiego textarea i niemozna w drugim nic dopisac, a jak przenosi to na poczatek tekstu drugiego :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2004 Skąd: Chodziez Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o tym nie pomyslalem
rzeczywiscie niezle ![]() |
|
|
![]()
|
|
wtedy ładnie bez robienia kombinacji z php z obinaniem tresci sobie wszystko robisz, a js ma bardzo duze mozliwosci i z php mozna cuda wyprawiac
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat wtedy ładnie bez robienia kombinacji z php z obinaniem tresci sobie wszystko robisz, a js ma bardzo duze mozliwosci i z php mozna cuda wyprawiac :lol:
Moim skromnym zdaniem obciecie stringa w php jest rozwiazaniem wygodniejszym i latwiejszym w zastosowaniu a do tego nie obchodzi cie jaka kto ma przegladarke. Powstanie drugiego (skroconego) stringa uzyskujesz dzieki jednej wbudowanej funkcji i jest to linijka kodu wiecej. -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat wtedy ładnie bez robienia kombinacji z php z obinaniem tresci sobie wszystko robisz, a js ma bardzo duze mozliwosci i z php mozna cuda wyprawiac :lol:
Moim skromnym zdaniem obciecie stringa w php jest rozwiazaniem wygodniejszym i latwiejszym w zastosowaniu a do tego nie obchodzi cie jaka kto ma przegladarke. Powstanie drugiego (skroconego) stringa uzyskujesz dzieki jednej wbudowanej funkcji i jest to linijka kodu wiecej. Nio ale ja nie wiem jak zastosowac strnga w php wiem i wiedzialem ze to przez stringa mozna zrobic ale nie wiem jak zrobic :cry: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: C:/Windows/Temp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat kubatron
Dołączył: 21 Lip 2003 Posty: 626 Ty nie wiesz jeszcze jak zastosowac stringa w php?? Cytat Nio ale ja nie wiem jak zastosowac strnga w php wiem i wiedzialem ze to przez stringa mozna zrobic ale nie wiem jak zrobic
boshe 8O -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat kubatron
Dołączył: 21 Lip 2003 Posty: 626 Ty nie wiesz jeszcze jak zastosowac stringa w php?? Cytat Nio ale ja nie wiem jak zastosowac strnga w php wiem i wiedzialem ze to przez stringa mozna zrobic ale nie wiem jak zrobic
boshe 8O Przeczytaj REGULAMIN :!: Jak nie wiesz o co mi chodzi, to zapytaj moderatora. -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat kubatron
boshe 8O Tak poza temat, że ty masz ksiażke to nie znaczy że ja mam tez wszystko umiec.... P.s. tez bede miec i co jak narazie sie ucze jako samouk ------ @rzseattle:podałbyś mi jakis mini przyklad :wink: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat @rzseattle:podałbyś mi jakis mini przyklad
[manual:ff2adab4ce]substr[/manual:ff2adab4ce] <- tu masz ich pelno ![]() -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:38 |