Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Router DI-524 i PrintServer REPOTEC RP-UB1801A
kajzur

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
podłączyłem pod tego Print Servera drukarkę CANON MP 140 Pixma, a sam Print Server kablem prostym pod router DLink-524. No i co teraz? PS się świeci, tzn diodki się świecą, tak samo jak dioda przy routerze, oznaczona numerem wejścia WAN. Co dalej zrobić? Router przydzielił IP? Jak sprawdzić jakie?
Go to the top of the page
+Quote Post
vokiel

-----

Skanerem sieci, albo jeśli router ma taką opcję, to w panelu adm powinieneś mieć listę osób w sieci (z adresami MAC).
+Quote Post
kajzur

-----

Hmm, skaner sieci pokazuje mi tylko komp stacjonarny, oraz laptop, a drukarki już nie.. Tak samo panel routera, pokazuje IP (statyczne) laptopa, oraz dynamiczne stacjonarnego.. Co może być nie tak? Może mam podnieść jakąś usługę na routerze?

Pomyślałem że można by wskazać jako adres drukarki adres bramy 192.168.0.1 ale pokazuje że brak procesora drukarki. Więc pewnie to nie ten adres. Router go nie przydzielił..
+Quote Post
vokiel

-----

Czekaj, czekaj. Jeśli drukarkę podłączyłeś pod PrintServer, to może zainstaluj PSAdmin i w nim skonfiguruj wszystko co i jak. Może nie masz włączonego DHCP na routerze, a printserver sam sobie nie przypisał IP.

Postępowałeś zgodnie z instrukcją?
+Quote Post
thomson89

-----

W ustawieniach print server powinna być opcja udostępniania drukarki. Możliwe że trzeba ustawić jakie adresy IP mogą korzystać z drukarek. Kolega kiedyś tak miał że musiał udostępniać drukarkę na print serverze.

Albo problemu typu, jak ~vokiel mówił.
+Quote Post
kajzur

-----

DHCP mam włączone, inaczej by stacjonarny nie dostał dynamicznego IP. Ale ok, zobacze PSAdmina jutro, co do instrukcji - przeglądałem to, ale wydawało mi się, że to będzie kwestia podłączenia kabelków.. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) No jutro zedytuję posta (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Witam,
ściągnąłem PSAdmin, i on mi nie wykrywa mojego Print Servera.. Wogóle zadnego nie wykrywa.. Jakieś inne pomysły?
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.09.2025 - 04:43