![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam bazę danych, w której znajduje się nazwa i ulica instytucji oraz kategoria. Logika działania wygląda nastepująco:
1 użytkownik wybiera kategorię - wyświetla się lista ulic dostepnych w bazie - i tu powstaje problem... jeżeli na dane ulicy znajdują się dwie lub więcej instytucji to w wynikach wysietlana jest dana ulica więcej niż raz. Co robić? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SELECT DISTINCT....
ew: $last = ""; while(!$res->EOF) { if ($res->fields['nazwaUlicy'] == $last) continue; $last = $res->fields['nazwaUlicy']; // stand up and do something! } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[sql:1:aa3e925c38]... GROUP BY ulica ...[/sql:1:aa3e925c38]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu ja nie dostałem 'pomógł'
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Po co się męczyć skryptami w php, jeżeli można dodać jedno polecenie w SQL :?:
Kod, fakt działa, ale za dużo kombinowałeś i nie ma to sensu. :wink: -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
akurat w tym przypadku rozwiazanie z DISTINCT było najlepszym możliwym (szybszym niż GROUP).
A podany przykład w php, jak widzę, MaKARON podał tylko jako ewentualnoość, która również, (choć nie za często) może się przydać. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:30 |