![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem. Jak zrobic aby funkcja tworzaca miniaturki nie powodowala bledu z powodu przekroczenia limitu czasowego operacji (czyli standartowego 30s). Bo przy 200 zdjeciach raczej nie da sie tego zrobic i nie zabardzo wiem jak to ominac. Moze ktos udoskonali moja funkcje, tak zeby robila partiami albo cos.
Kod $szerokosc_miniatury=90;
$wysokosc_miniatury=125; $jakosc_miniaturki=50; //od 0 do 100 $dstX=0; $dstY=0; $srcX=0; $srcY=0; $dstW=$szerokosc_miniatury; $dstH=$wysokosc_miniatury; $d=dir($sciezki[dla_miniatur]); while(($bf=$d->read())!==false){ $rest = substr($bf, -7); $rest2 = substr($bf, -3); if ($bf != "." && $bf != ".."&& $rest2 == "jpg"&& $rest!="_tn.jpg") { $sciezka= $sciezki[dla_miniatur]."/".$bf; $im = @ImageCreateFromJPEG ($sciezka) or die ("Tutaj nie ma bibliotteki GD"); $szerokosc=imagesx($im); $wysokosc=imagesy($im); $srcW=$szerokosc; $srcH=$wysokosc; $im_mini=ImageCreatetruecolor($szerokosc_miniatury,$wysokosc_miniatury); imagecopyresampled ($im_mini,$im,$dstX,$dstY,$srcX,$srcY,$dstW,$dstH,$srcW,$srcH); $bf_mini=ereg_replace (".jpg", "_tn.jpg", $bf); imagejpeg ($im_mini,"$sciezki[dla_miniatur]/$bf_mini",$jakosc_miniaturki); $i++; print "$i. Miniatura obrazu $bf ($bf_mini) stworzona.<br>"; } } //konczy while $d->close(); Wszelkie uwagi mile widziane. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam problem. Jak zrobic aby funkcja tworzaca miniaturki nie powodowala bledu z powodu przekroczenia limitu czasowego operacji (czyli standartowego 30s) hmm a set_time_limit(0) nie pomoga? ;)
-------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z set_time_limit(0) bym nie ryzykował, a niech się jakaś niekocząca pętla trafi ... i co wtedy?
-------------------- cesar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat z set_time_limit(0) bym nie ryzykował, a niech się jakaś niekocząca pętla trafi ... i co wtedy? 1) tylko wtedy jesli jest nieskoncznie wiele plikow w katalogu a wiec i nieskocznienei wiele miejsca na dysku - marna szansa ;)
2) zawsze mozna nacisnac escape etc. sam apache tez monitoruje tablice swoich dzieci i zabija je jesli sie nie zglaszaja zbyt dlugo -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:22 |