![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę stworzyć superprosty CMS do użytku prywatnego jako uzupełnienie bloga, i największy problem mam z dodawaniem w panelu administracyjnym. Wszystko inne jest OK, tylko z tym nieszczęsnym ID mam problem. Czy wie ktoś, co trzeba tu poprawić? W manualu nic nie znalazłem, a z podpowiedzi z ##php na freenode nic nie wiem teraz (namącili).
Ten post edytował Kwpolska 29.12.2009, 14:10:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobienie tak, jak poleca vokiel sprawi, że będę miał podany ID, ale już PO wysłaniu do bazy. Jak sprawić, żeby ID był pobrany tak, jak na schemacie poniżej?
Kod +-------------------+
| pobranie id | | (w dowolny | | sposób) | +-------------------+ | \|/ +-------------------+ | wysyłanie | | danych z $id++ | +-------------------+ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 3 Dołączył: 9.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
domyslam sie ze pole id to klucz glowny i do tego autoincrementowany (jesli nie to zrob tak zeby byl) wiec mozesz smialo usunac z zapytnia id przez co nie bedziesz musial bindowac :id z zadna wartoscia silnik bazy danych sam sie zatroszczy o to zeby wypelnic ta krotke
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym jak wspomniano wyżej wartości autoinkrementowanych nie trzeba wstawiać samodzielnie, albo wystarczy podać "NULL" ("łańcuch znaków, nie typ). Ten post edytował darko 29.12.2009, 16:50:41 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolumna ID w bazie powinna być typu int, z autoincrement. Wtedy nie potrzebujesz pobierać największego istniejącego id, inkrementować go, i takim dodawać do bazy. W taki sposób masz 1 zamiast 2 zapytań.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:53 |