![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
napisałem własną klasę templatów. Chciałbym teraz obsłużyć w niej instrukcje warunkowe, na początek zwykły if. Proszę o sugestie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 9 Dołączył: 12.03.2007 Skąd: kraków/tarnobrzeg/baranów/suchorzów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepszym rozwiązaniem będzie jeśli zainteresujesz się transformacją xslt. Za pomocą tego narzędzia można bardzo łatwo oddzielać dane od szablonu. Na początku wydaje się trochę nieprzyjazne, ale potem wydaje się znacznie bardziej proste i intuicyjne niż jakikolwiek system szablonów (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
1) Po co wykorzystywać bazę do korzystania z szablonów na plikach? Niepotrzebne obciążenie, a przy większej ilości szablonów i ich wywołań to strasznie wąskie gardło.
2) Szablony typu smarty i inne wychodzą z użycia z prostego względu, czasem bardziej ograniczają niż przynoszą korzyści. Dlatego korzysta się ze zwykłych szablonów napisanych w php. Proste, kompletnie nie ograniczające. Można tylko dopisać parę funkcji ułatwiających korzystanie z tablic aby nie było notice'ów i problem z głowy. Na tego typu szablonach operuje np Zend_View. Moim zdaniem za ciężke jak na tak prostą funkcjonalność dlatego polecam zapoznać się z jej działaniem i napisać własną prostszą wersję. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O tym jaki jest sens (żaden) używania takich systemów szablonów jak ten tu pokazany było już niejeden raz na forum. Przeszukaj...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedzi.
Napisałem klasę trochę inaczej - zastosowałem ładowanie zmiennych oraz szablonu osobno. dodałem także czyszczenie bufora, a instrukcje chyba jednak będą zbędne. można zamknąć |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Tematy w tym dziale dotyczą problemów z programowanie obiektowym.
Przenoszę na PHP. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 04:34 |