![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tablica powstaje z zapytania
Użyte sortowanie DESC pomaga przy obliczeniach. W kazdym razie po takim stworzeniu tablicy wszystko jest ślicznie poza tym,że należy ją posortować w odwrotnym kierunku czyli to co się znajduje pod array[5] ma sie znaleść na array[1], [4] na [2] itp. Pytanie brzmi jak to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Śmieje sie z wasnej głupoty. Znalazłem tą funkcję wcześniej ale coś skopałem, nie będe sie chwalił co. Dziękuje za ponowne wskazanie kierunku, działa.
Tyle że dostaje komunikat Warning: array_reverse() [function.array-reverse]: The argument should be an array in /var/www/lms/documents/templates/wezwanie/engine.php on line 50 Jako, że działa muszę sie go tylko pozbyć, jak? Ten post edytował Demerzel 14.12.2009, 20:58:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znaczy że do funkcji nie przekazujesz tablicy, pokaż nam ten kawałek kodu około 50 linijki.
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
żeby odwrócić tablice bądź co bądź musisz jako argument funkcji podać tablicę na której chcesz działać, ty tego nie robisz więc masz problem.
|
|
|
![]()
|
|
Pętla daje taki wynik jak bym chciał, do jej końca wszystko mi pasuje. Po jej zamknięciu zaczyna się problem a jest nim ta jedna linijka. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 558 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
pewnie ciezko jest zrobic cos takiego:
? |
|
|
![]()
|
|
A no cieżko bo całość działa w połączeniu ze smartami.
|
|
|
![]()
|
|
sorki, ale co ma piernik do wiatraka? Przeciez wpialem ci kod php do kodu php. A to ze gdzies po drodze masz smarty to nie ma nic do rzeczy. Zrob wiec ten kod co ci podalem a zobaczysz to i owo
ps: przenoszę ten temat tam gdzie juz dawno powinien sie znaleźć |
|
|
![]()
|
|
To, że kod w tym pliku wykonuje operacje na danych wrzuca wszystko do tablicy smartów i gdzie indziej z tablic smartów dane są wyżucane. Wstawienie tutaj printa niczego mi nie wyświetli. Jest to element większej całości. A w ten sposób wyświetlać sobie informacje ptubowałem. Żeby coś zobaczyć musiałem podstawiać do tablic.
|
|
|
![]()
|
|
daj:
die('koniec'); na koncu kodu co ci podalem a uwierz na słowo coś ci się wyswietli (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 32 Dołączył: 21.08.2008 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakoś niefortunnie skopiowałeś kod php ponieważ jest jakaś klamra - nie wiadomo od jakiego bloku ...
W PHPTALu dodanie exit powinno przerwać całe wyświetlanie i wywalić białą stronę z ładną tablicą ... (dawno nie robiłem ze smarty ale chyba też tak można). |
|
|
![]()
|
|
Dzięki z die to już coś. Zrobiłem tak
Dostałem:
Z die masz całkowitą racje, pytanie co skopałem. |
|
|
![]()
|
|
nie podajesz cały czas jako argumentu tablicy! musisz ją podać jak chcesz ją odwrócić przecież to jest logiczne.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat pytanie co skopałem. No jak widzisz po rezultacie wyswietlilo ci się tylko "po petli", czyli nie weszlo do petli. A nie weszlo do petlo bo warunek nie jest spelniony. No i teraz sobie sprawdź dlaczego ten warunek nie jest spelniony. Tylko proszę, nie każ mi znowu pisać jak uzywac echo i print (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) @piotrooo89 przeczytałeś chociaż całość tak trochę dokładniej? My to już wiemy ze nie podaje tablicy, teraz autor sie zastanawia czemu do petli nie wchodzi bo myslal ze wchodzi |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem nieco inaczej i się zdziwiłem, robie tak:
Dostałem:
Poniżej znajduje się cała zawartość generowana przez smarty i wszystko się zgadza. Dziękuje za pomoc ale proszę o wyrozumiałość po x godzinachi y kawach aby dojść do tego punktu niewszystko jest dla mnie zrozumiałe. (IMG:style_emoticons/default/wstydnis.gif) |
|
|
![]()
|
|
ty tego kodu nie powtarzasz przypadkiem kilkukrotnie?
|
|
|
![]()
|
|
Cały silnik php jest wywoływany kilkukrotnie w tym konkretnym przypadku 2 razy generując 2 zestawy danych dla dwóch osób. Wniosek dla jednej osoby zmienna ma fomę tablicy dla drugiej nie? Na dobrą sprawę by się zgadzało. Jak w takim razie dać warunek aby wykonać funkcje reverse jeżeli zmienna jest tablicą?
|
|
|
![]()
|
|
Cytat . Jak w takim razie dać warunek aby wykonać funkcje reverse jeżeli zmienna jest tablicą? NIe przesadzasz? IF + is_array() |
|
|
![]()
|
|
Czy nie przesadzam? Przyznaje sią, że z PHP ostatnio miałem do czynienia 2lata temu i to też daleko od zawodowstwa. Lepiej u mnie z rozwiązywaniem problemów serwer/desktop Linuksa. A teraz spadło mi na głowę zrobienie "małego co nieco". Dziękuje wam bardzo za pomoc.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.09.2025 - 17:33 |