![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
chce napisac skrypt ktory potrafi edytowac pozycje w menu jak i je przesuwac gora/gol, oraz kasowac i z przesuwaniem wlasnie mam problem probowalem na dziesiatki sposobow i nic z tego nie wychodzi zrobilem to w ten sposob, ze w bazie mam kolumny 'nazwa' 'adres' 'pozycja' i 'id' menu jest sortowane po 'pozycja' i to chcialbym podmieniac, tzn jak link ma pozycja=5 i chce go dac w gore to zmieniam na pozycja=4 a ten z pozycja=4 na pozycja=5 jak to rozwiaze to widze kolejny problem - id po kasacji wiersza ale nie wazne... poki co nie moge sobie poradzic z tym podmienianiem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 12 Dołączył: 1.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To się na siłę da zrobić. Ale tobie nie wychodziło ponieważ chciałeś żeby przez chwilę były 2 takie same id. Musiałbyś zostawić puste id=0. Wtedy jak chcesz z poz 5 na 4 to musisz zmienić 4 na 0 potem z 5 na 4 a na koniec z 0 na 5.
Ale także z chęcią czekam na inny sposób. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
probowalem najpierw obie wartosci przypisac do zmiennych a pozniej popodstawiac
stad id i pozycja dodatkowo ale jakbym nei probowal to mi nei wychodzilo, albo sie platalem, albo cos jeszcze jest zle w kazdym razie zaraz sprobuje z 0 ![]() E: dziala dzieki wielkie ![]() a tak swoja droga to znow cos pokrecilem i nie od razu dzialalo ^^ Ten post edytował tog 6.12.2009, 20:41:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 13 Dołączył: 16.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może i troszkę odświeżę, ale wydaje mi się, że mogę troszkę pomóc osobom, które też próbują coś takiego zrobić, a są bardzo początkujące w PHP/MySQL.
Na początek musimy mieć tabelę w bazie danych: Kod +----+---------+-----------+----------------------+ | id | kolejka | nazwa | adres | +----+---------+-----------+----------------------+ | 1 | 1 | Index | index.php | | 2 | 4 | MMOCenter | http://mmocenter.pl/ | | 3 | 2 | Newsy | newsy.php | | 4 | 3 | Kontakt | kontakt.php | +----+---------+-----------+----------------------+ Taka stryktura pozwoli nam na sortowanie według kolejki, a tego właśnie chcemy. Właściwie wszystko wykona przez nas zapytanie:
Zapewne już wiadomo jak by zmieniać kolejność, ale napiszę:
Dobrze to upchać do jednego zapytania:
Powyższe zapytanie zamieni miejscami linki Index oraz Newsy. Ten post edytował Meares 5.01.2010, 05:37:39 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:01 |