![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 1 Dołączył: 22.04.2007 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich! Mam problem na rozwiązanie którego mam bardzo mało czasu dlatego o pomoc zwracam się tutaj
![]() postaram sie w miare jasno przedstawic ocb. mam tablice $tab w niej identyfikatory graczy mam tablice $wyk w niej lista graczy, ktorzy nie moga na siebie trafic przykładowe wypełnienie tablic $tab = array('1','2','3','4','5','6','7','8','9','10'); - to sa identyfikatory graczy $wyk = array('1-2','3-4','5-6','7-8','9-10'); i muszę wylosować pary dokładnie z 10 zawodników - 5 par. w taki sposób aby nie była to para z tablicy $wyk zacząłem pisać coś takiego , ale nie za bardzo mi to chce działać
hm. jak to moge zrobic . .. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 29 Dołączył: 18.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uwaga freestyle
ps. dlaczego do proc I podajesz tabl $wyk, $tab skoro ich nie wykorzystujesz ![]() -------------------- Kto rano wstaje ten leje jak z cebra.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 231 Pomógł: 1 Dołączył: 22.04.2007 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ok. ale co mi to da x] to mi wylosuje z tablicy losowy jeden rekord z X i Y niepowtarzajacy sie . a mi chodzi o to zeby dla kazdego gracz tj. dla wszystkich wylosowal po jednym meczu w takim ukladzie aby zaden nie byl x-y || y-x w tabeli $wyk. Udalo mi sie to zrobic moim sposobem, ale w pewnym momencie gracze zostali tak rozlosowani ze nie ma juz zadnego gracza spelniajacego wszystkie warunki i system sie zwiesza. podam przyklad: gracze: a,b,c,d,e,f,g,h przykladowe tablica $wyk a-b c-d e-f g-h (moze byc inaczej, ale zeby nie nie pomylic) system generuje: a-d c-f e-b i w tym momencie nastapi zwieszenie bo gracze: a,b,c,d,e,f maja juz mecze a gracze g, h zostali z mozliwych i jest warunek ze ze soba nie moga zagrac Problem: jest taki ze musze to jakos rozwiazac aby w takim wypadku gracze zostali podmienieni lub jakos inaczej przykladowe wlasciwe wygenerowanie: a-c b-e d-h g-f |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 15:52 |