![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Już kompletnie nie mam pojęcia co może być nie tak w poniższym kodzie. Siedzę nad tym chyba z 5 godzin i już brak mi pomysłów. Wszystko przebiega jakby normalnie do czasu UPDATE w "mysql_query("UPDATE wars SET ..." i nic się nie edytuje... Wprawne oko profesjonalisty powinno wychwycić co jest nie tak =(. "error_reporting(E_ALL);" mówi tylko o nie zdefiniowanych zmiennych "$zapis" i "$przejdz_do_edycji", które są w liniach 5 i 17, a one są definiowane prawie na samym dole. A oto ten feralny kod:
Z góry dzięki za pomoc =( Ten post edytował kvachu 22.11.2009, 23:00:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 13 Dołączył: 16.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź $tag i inne za pomocą var_dumpa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem, choć do końca nie wiem o co ci chodzi, bo ja jestem początkujący tak jakby. $rekord['gracz1'] zwraca NULL, a $gracz1 zwraca coś jakby STRING(9) "Janek".
Mi to za bardzo nic nie mówi. Zrobiłem dwa var_dump. Jeden w linii 182 i tam zwracane są wartości z bazy, a var_dump z linii 10 zwraca już zedytowane wartości jak ma to być. Jakby problem był przy:
Tylko, że ja tu nie widzę nic złego... Ten post edytował kvachu 22.11.2009, 23:45:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat "error_reporting(E_ALL);" mówi tylko o nie zdefiniowanych zmiennych "$zapis" i "$przejdz_do_edycji", które są w liniach 5 i 17, a one są definiowane prawie na samym dole. No właśnie, pokaż, w którym miejscu jest "na samym dole", bo nie widzę, poza tym jeśli odwołujesz się do jakiejś zmiennej w kodzie, to wypadałoby najpierw ją zadeklarować przed użyciem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
deklaracja != definicji
definicja == deklaracji nauczcie się tego. Jak możesz zadeklarować coś co nie było jeszcze zdefiniowane? |
|
|
![]()
|
|
No właśnie, pokaż, w którym miejscu jest "na samym dole", bo nie widzę, poza tym jeśli odwołujesz się do jakiejś zmiennej w kodzie, to wypadałoby najpierw ją zadeklarować przed użyciem. $zapis jest w linii 189, natomiast $przejdz_do_edycji w linii 211. No chyba, że to nie jest definicja. Nie zawracam sobie za bardzo tym głowy ponieważ w starszej wersji tego skryptu było tak samo, a jedyne co się zmieniło to nazwa tablicy i przy graczach były inputy zamiast selecty i skrypt śmigał elegancko, edytowało aż miło. Ale, że nie interesuje mnie zwykły input, a select to przerabiam... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat $zapis jest w linii 189, to chyba tylko u Ciebie, bo tutaj jest echo '<input type="submit" value="Edytuj" style="color:#0600hg;"><BR><BR>'; Cytat natomiast $przejdz_do_edycji w linii 211. jw. z tym, że z tego, co podałeś kod kończy się na linii 197 Cytat deklaracja != definicji definicja == deklaracji nauczcie się tego. Jak możesz zadeklarować coś co nie było jeszcze zdefiniowane? purysta (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ale ma rację (tak na marginesie tak: $zmienna; (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) Cytat No chyba, że to nie jest definicja. W językach programowania o słabym typowaniu (jak php) nie ma potrzeby deklarowania zmiennych, wystarczy definicja $zmienna = "wartość"; będąca równocześnie deklaracją. Oddaję, co powinienem. Jednakże przed użyciem jakiejkolwiek zmiennej należy ją zdefiniować, aby można było odwołać się do jej wartości. |
|
|
![]()
|
|
Kolejno linie 166 i 188. Wcześniej podawałem linie z EditPlus, w którym pracuję, a kod tutaj widocznie wciął kilka enterów.
Wiele z tego co tutaj piszecie słyszę pierwszy raz. A, że potrzebuję trochę pomocy to postuję tutaj, ponieważ jest to PRZEDSZKOLE: "Tematyka i zasady panujące na forum Przedszkole Forum przeznaczone jest dla osób zaczynających "zabawę" w tematyce WWW." To właśnie ja, dopiero zaczynam. Spostrzegłem, że wielu z was nawet nie analizuje tutaj kodów, a próbuje udzielać pomocy okrężną drogą(+1?). Anyway, dzięki za pomoc... Dam sobie z tym spokój narazie i wezmę się za łatwiejsze rzeczy, które muszę zrobić na stronie. Za rzeczy na poziomie żłobka. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.09.2025 - 17:33 |