![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Radomsko Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Wszystkich (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Mam problem z pewnym div'em. Szukałem jakiegoś rozwiązania w głowie oraz w internecie ale jakoś takowego nie znalazłem, dlatego piszę tutaj (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kod HTML plik style.css
Gdyby komuś nie chciało się przekopiowywać do pliku, zamieszczam zdjęcie (IMG:http://i48.tinypic.com/2cr7re8.jpg) Problem jest div'em, w którym znajduje się napis Śr. Otóż jak zrobić aby wypełniał całą wysokość, żeby nie było białego odstępu (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Oraz dlaczego nie wyświetla się prawy bok całości (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie wystarczy w arkuszu stylów dodać atrybut height
np.
Ten post edytował lamcpp 20.11.2009, 00:23:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Radomsko Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no niby można ale jeśli zmieni się wysokość którejkolwiek z linii to pomysł już pada, chodzi o to aby wysokość tego div'a sama się dostosowywała.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 141 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki jest sens robienia tego na divach, skoro widać, że najlepiej nadawałaby się tabela?
Ten post edytował athei 20.11.2009, 08:57:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Nie lepiej dodać border-left do głównego DIV'a? Wówczas zawsze będzie obramowanie po lewej stronie niezależnie od rozmiaru tabeli. Nie wiem czemu nie masz obramowania po prawej stronie. Podaj na jakiej przeglądarce zauważyłeś taki błąd. Tak wyglądałby Twój kod po zmianach.
|
|
|
![]()
|
|
testowałem to tylko pod firefox'em
na chwile obecną w wygląda to tak: IE: (IMG:http://i49.tinypic.com/r9eads.jpg) OPERA: (IMG:http://i49.tinypic.com/2cxc0zo.jpg) FIREFOX: (IMG:http://i50.tinypic.com/55r0gp.jpg) Cytat Jaki jest sens robienia tego na divach, skoro widać, że najlepiej nadawałaby się tabela? Pomyślałem sobie że na divach będzie jakoś bardziej przejrzyście i łatwiejsze w edycji. Ale jeśli nie uda znaleźć się rozwiązania to zastosuje tabelę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Tabele są po to by przedstawiać dane tabelaryczne, a w Twoim przypadku o takich danych mówimy - więc... (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ps. Divy są dobre, ale jak wszystko w nadmiarze mogą tylko zaszkodzić Pozdro |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem w jaki sposób na divach miałoby być bardziej przejrzyście, lub łatwiejsze w edycji oraz dlaczego od samego początku nie zrobiłeś tego jako tabeli (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Przecież nawet głównemu divovi przypisałeś klasę tabela, a komórkom "cell*". Tabele są przeznaczone do przedstawiania danych tabelarycznych, a jak sam przyznałeś poprzez nazewnictwo klas ten kalendarzyk doskonale odpowiada ich przeznaczeniu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . No i pomyśl sobie, że chciałbyś dodać do tego jakiś js, np do sortowania, albo przesuwania mychą kolumn - znacznie łatwiej będzie to zaimplementować z tabelami.
|
|
|
![]()
|
|
Ostatnie 2 odpowiedzi przekonały mnie do użycia jednak tabeli, dziękuję bardzo za wszystkie sugestie i odpowiedzi.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:14 |