![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2009 Skąd: Chrzanów / Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Dopiero zaczynam pisać strony w PHP i mam pewien problem, mianowicie napisałem stronkę na tabelach i chciałem zrobić tak żeby za pomocą zmiennej action strona sama wybierała co ma wyświetlać w tabeli głównej. Tzn mam np: Jakieś tabelki z menu itp
Potem jest tabela główna w której chce wyswietlac dany tekst np po kliknieciu na przycisk "o firmie" zmienna przyjmuje wartosc ofirmie i idzie do ofirmie.php i w tej tabeli glownej wkleja juz kod z pliku ofirmie.php, a cala reszta strony pozostaje bez zmian. Przepisałem coś takiego z książki ale pisze że zmienna action jest nie zadeklarowana: W tabeli głównej zamieściłem taki kod:
Nie wiem właśnie jak zrobić żeby ta zmienna była zadeklarowana, lub jak ją zadeklarować. Uczyłem się tego z dość starej książki dlatego ewentualnie proszę o napisanie, czy teraz nie zmieniły się trendy i może inaczej pisze się taką stronę z menu i tabelą główną w której wyświetlane są informacje zawarte w danych plikach php (czyli normalne funkcjonowanie strony). Kiedyś w html kopiowało się całą ramówkę strony a zmieniało się tylko zawartość tabeli głównej, a php widze że pozwala zmieniać dynamicznie zawartość tabeli głównej bez potrzeby pisania całej ramówki. Pozdrawiam Ten post edytował leewang 19.11.2009, 09:39:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2009 Skąd: Chrzanów / Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
trucksweb dzięki za pomoc, powiedz mi jeszcze czy nie jest to jakieś staroświeckie rozwiązanie które próbuje zastosować ?(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czy są teraz nowsze metody php tworzenia takiej stronki z menu i tabelą główną?
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
nie są staroświeckie ale należy pamiętać o zasadach bezpieczeństwa.
|
|
|
![]()
|
|
Ok, to chociaż tyle. Bo uczę się z dość starej książki i nie wiedziałem czy pisanie takimi metodami jest jeszcze aktualne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Jeśli chodzi o zasady bezpieczeństwa to znajdę je na forum? Jak pisać kod żeby był bezpieczny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) BTW piotrooo89 widzę że jesteś z Trzebini, ja z Chrzanowa także po sąsiedzku spotkaliśmy się na forum (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
przeczytaj artykuły tego pana http://www.beldzio.com/kategoria/bezpieczenstwo to naprawdę kupa wartościowej wiedzy w jednym.
btw. no całkiem całkiem blisko, a skąd jesteś? i gdzie sie uczysz? |
|
|
![]()
|
|
Ok, wielkie dzięki piotrooo89.
Jeszcze jedno pytanko, czy takie tworzenie strony jak napisałem (że na zasadzie zmiennej) jest akceptowalne? Czy teraz powinno się inaczej pisać stronę w języku php? Chodzi mi o to, że jeżeli teraz pisze się inaczej, to po co mam tracić czas na coś, z czego nie będę korzystał. ps. Ja jestem z Chrzanowa, ale wynajmuje mieszkanie w Krakowie i studiuje na PK informatykę. |
|
|
![]()
|
|
jak najbardziej sie pisze, takie jest założenie żeby to w miare elastyczne było.
ps. ooo ja też studiuje inf na PK (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) jaki wydział? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 18:40 |