![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zastanawiam się w jaki sposób można rozwiązać taki problem: jest sobie na stronie wyszukiwarka, powiązana z kilkoma polami tekstowymi, których nie ma konieczności uzupełniania. W jaki sposób mógłbym wyszukiwać (określić zapytanie SELECT), tylko dla uzupełnionych pól. Każde wypełnione pole będzie zawężało poszukiwania (czyli, np. pierwsze pole to nazwisko, a drugie zawód). Wymaganym złączeniem w zapytaniu SELECT jest and, ale jeżeli, np. drugiego pola nie uzupełnię, to zapytanie: SELECT ... and zawod=$zawod (gdzie $zawod jest NULL), spowoduje, że nie zostaną wyświetlone żadne wyniki. Mam nadzieję, że nie zamieszałem za bardzo (IMG:style_emoticons/default/rolleyes.gif) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Sprawdzać musisz czy pole formularza jest puste czy nie i doklejać do zapytania odpowiedni fragment.
Na końcu muszę usunąć nadmiarowe ' AND' by nie wywaliło mi błędu. Poza tym pamiętaj... Musi być ustawione conajmniej 1 kryterium wyszukiwania i pola formularza musisz sprawdzić wcześniej by uniknąć wstrzyknięcia kodu do zapytania. Ten post edytował thek 7.11.2009, 21:52:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 20:13 |