![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 2 Dołączył: 24.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Zaczynam przygodę z CSS i jak to zwykle bywa u amatora natrafiłem na pewien problem. Otóż tło nie dostosowuje się do tekstu-ucina się. Zastosowanie overflow:auto poprawia sytuację ale niestety z boku pojawiają się paski przeglądania. Poza tym tło się wydłuża-poza tekst. Oto kod:
Ten post edytował Gabrielx 26.10.2009, 13:13:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 10 Dołączył: 14.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jeśli chodzi o kolumny równych wysokości, to wydaje mi się, że te metody są lepsze (metoda 3): http://vivee.info/2008/01/10/kolumny-rowne...ca-css/#more-70 Ten post edytował t4keda 26.10.2009, 13:41:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 2 Dołączył: 24.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok. Dzięki z pomoc
![]() Teraz pracuję nad rozmieszczeniem przycisków. Wiem że mogę to zrobić za pomocą 'position:absolute' ale to w moim rozwiązaniu nie działa(użycie wyśrodkowania margin: 0 auto 0 auto;) a poza tym jest przez wielu uważane za prymitywne. Mam taki layout, w miejscu liter są buttony. W jaki sposób można coś takiego uzyskać? Nie podsyłajcie mi kodu, proszę o jakieś rady. http://img22.imageshack.us/img22/8788/butonp.jpg - naglowek (rysunek ma to wszystko zobrazować ![]()
Ten post edytował Gabrielx 29.12.2009, 02:42:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o te buttony aaaa... bbbb... i ccc... to zainteresuj się czymś takim jak poziome menu oparte na liście. A te okrągłe "B" to chyba tylko position.
-------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
Mam tylko teraz jedno pytanie. Co mam zrobić z tym nagłówkiem? Bo teraz go pociąłem i go odpowiednio zaprogramowuję (sam nagłówek podzielił się na wiele wiele części). Jak wy to zwykle robicie?
To co napisałem przeszło walidację (w3c), ale kod wygląda brzydko. Mogę zmienić nazwy id, ale to i tak będzie nieładne ;]. Pociąłem to w ps a potem zaprogramowałem pocięte fragmenty. Dobrze zrobiłem? Ps. Nie wiem, może nie doczytałem ale czy można używać/deklarować dwa razy te samo ID za pomocą DIV? Bo jak pierwszy raz używałem walidacji to wyskoczył mi błąd, że ożyłem dwa razy <div id="tekst">. Celowo nie edytowalem. Ten post edytował Gabrielx 8.01.2010, 00:16:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:16 |