Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [js] jak doczytać do istniejącego pliku html kod z innego pliku html
rudolf35

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chciałbym aby kod statycznych części strony nie powtarzał się w każdej podstronie. Doczytywanie kodu odbywać się musi po stronie przeglądarki. Powiedzmy, że mam bardzo nie wydajny serwer i ograniczoną ilość miejsca, dlatego nie chcę wykorzystywać php - choć w tym przypadku byłoby to banalnie proste. Na Javie się nie znam, dlatego proszę o pomoc. Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
kamil4u

-----

Robisz funkcję np. buildMenu() którą wywołujesz w zdarzeniu (on)load(a jeszcze lepiej po załadowaniu DOM). Funkcja ta, jak sama nazwa wskazuje, buduje Menu, a aby to zrobić musisz skorzystać z innerHTML(gorsze, ale łatwiejsze rozwiązanie) lub korzystając z funkcji: createElement i innych.

Nie polecam takiego rozwiązania, gdyż osoby nie mające JS, nie skorzystają z najbardziej potrzebnej części strony, czyli np. menu.

PS. Java to nie JavaScript!!

Ten post edytował kamil4u 25.10.2009, 11:35:26
+Quote Post
rudolf35

-----

Cytat(kamil4u @ 25.10.2009, 11:34:21 ) *
Robisz funkcję np. buildMenu() którą wywołujesz w zdarzeniu (on)load(a jeszcze lepiej po załadowaniu DOM). Funkcja ta, jak sama nazwa wskazuje, buduje Menu, a aby to zrobić musisz skorzystać z innerHTML(gorsze, ale łatwiejsze rozwiązanie) lub korzystając z funkcji: createElement i innych.

Nie polecam takiego rozwiązania, gdyż osoby nie mające JS, nie skorzystają z najbardziej potrzebnej części strony, czyli np. menu.

PS. Java to nie JavaScript!!

troche to zbyt ogólne dla mnie... Jestem początkujący w temacie... Zastanawia mnie, czy poprzez tag <link> który się używa w sekcji head można takie coś zrobić? Bo np arkusz stylów css jest dolaczany do dokumentu w ten sposób.
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Daruj sobie JS. Przez link tego nie wczytasz, ten tag służy tylko do informowania o powiązanych materiałach.

Jeśli chcesz zrobić dobre dołączanie, zainteresuj się SSI, JS się do tego NIE NADAJE.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 14:34