![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Was,
chciałbym utworzyć tabelę 'web_similar_words' przechowującą zależności między rekordami z tablicy 'web_words'. czy z poziomu MySQL mogę zablokować możliwość dodania rekordu do tabeli w poniższym przypadku: haha11 - haha22 // rekord istniejący już w 'web_similar_words' - (haha11, haha22 - id_words) haha22 - haha11 // czy mogę zablokować możliwość dodania takiej zależnosci? powyższy rekord w zupełności mi wystarczy
dzięki za pomoc. Ten post edytował redsov 24.10.2009, 12:08:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Tak. Nałóż klucz unique na niepowtarzającą się kolumnę
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak. Nałóż klucz unique na niepowtarzającą się kolumnę tzn. unikalne mialyby być jedynie przypisania: haha1 - haha2 jest równe haha2 - haha1, więc nie chciałbym dublowac. dopuszczam mozliwosc dodania kolejnych rekordow: haha1 = haha3 haha3 = haha2 być może źle kombinuję, ale ustawiając unique na kolumny word1 czy word2 tracę tę mozliwosc. nie umiem sie doszukac jak ustawić unikalność pary dwóch pol. Ten post edytował redsov 24.10.2009, 12:58:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Przecież możesz każdy indeks utworzyć na kilka kolumn.
http://pl.lmgtfy.com/?q=mysql+unique Na przyszłość włącz tryb Kubusia Puchatka - myśl, myśl, myśl. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Przecież możesz każdy indeks utworzyć na kilka kolumn. http://pl.lmgtfy.com/?q=mysql+unique Na przyszłość włącz tryb Kubusia Puchatka - myśl, myśl, myśl. ![]() dzięki za tę pionierską radę, ale kiedyś słyszałem o tym calym google... ;< mój problem polega na tym, iż nie bardzo mogę poradzić sobie z odpowiednim zastosowaniem 'unique', tzn. :
nie rozwiązuje problemu... pewnie osobie z większym doświadczeniem, poprawienie lub dopisanie odpowiedniej linijki zajmie minutkę... dziękuję. Ten post edytował redsov 24.10.2009, 15:20:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:20 |