![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 2 Dołączył: 18.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako że symfony idzie w stronę doctrine postanowiłem się przenieść na ten ORM..Stworzyłem schema...dodałem polecenie build all Wszystko ładnie się zrobiło. Następnie stworzyłem moduł "article" na podstawie Modelu "Article" tutaj też nie było problemów.<br><br>Problem pojawił się dopiero gdy chciałem dodać nowy artykuł Po wpisaniu tytułu i treści klikając na "save" wykrzacza się.....<br><br>P.S ten sam kod tylko że na Propelu zrobiłem i tam działa....Chyba coś nie włączyłem w doctrine...bo jedynie co zrobiłem to w pliku <code>ProjectConfiguration.class.php</code> wpisałem:
Kod public function setup() { $this->enablePlugins(array('sfDoctrinePlugin')); $this->disablePlugins(array('sfPropelPlugin')); } oto błąd: Kod 500 | Internal Server Error | Doctrine_Validator_Exception
Validation failed in class article 2 fields had validation errors: * 1 validator failed on title (type) * 1 validator failed on tresc (type)</h2> Ten post edytował stirith 11.10.2009, 20:35:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbujesz zapisać niepoprawne dane do bazy danych. Doctrine ma takie coś jak walidatory: http://www.doctrine-project.org/documentat...data-validation
Walidację możesz wyłączyć poprzez ustawienie odpowiedniego atrybutu np. w klasie konfiguracyjnej projektu (ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ na integrację doctrine z symfony)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 2 Dołączył: 18.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to nie poprawne...
Tytuł mam dany jako varchar(255), treśc to samo...i przekazuję w formularzu tylko ciąg znaków...to gdzie tu błędne dane ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czytałeś treść błędu? Z niego jasno wynika, że dane nie przeszły walidacji. Być może przekazujesz puste ciągi znaków jako title i tresc, a masz ustawiony walidator notnull, debuguj (lub pokaż schema.yml oraz kawałek kontrolera) bo ja szklanej kuli nie posiadam.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 24 Dołączył: 18.01.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat varchar(255) string(255) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 13:55 |