![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Piszę aplikację w symfony i chcę do niej zaimplementować wyszukiwarkę pełnotekstową lucene_zend. Niestety mam problem ze zrobieniem stronicowania dla wyników wyszukiwania. Czy może ktoś zna sensowne rozwiązanie, które niepolegałoby na każdorazowym przeszukiwaniu indeksu i zapisywaniu wyniku do tablicy, a potem wybieraniu z niej wyniku dla danej strony. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Mateusz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązanie typowe to pobranie listę wszystkich wyników i zapić do bazy (tablica danych, id usera itd.). Zendowska implementacja Lucene w PHP nie jest najszybsza, więc jak możesz rozważ Sphinxa (jeżeli używasz MySQL), OpenFTS (Postgres), lub niezależny od bazy Xapian. A jeżeli ma to być jakieś zaawansowane przeszukiwanie ogromnych ilości danych to oparty o Lucene Solr, do którego od niedawna jest też natywne rozszerze: http://pecl.php.net/package/solr (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za podpowiedź.
Na coś takiego jeszcze nie wpadłem. Ale chyba się zainteresuję się solrem. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 22:40 |