![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie związanie z klasami i formularzami. Często jak piszę pojedyncze klasy w OOP, wykorzystuję formularze. To jest jasne. Problem jest taki, że jak klasa jest większa to robi się burdel, bo jest za dużo plików z formularzami do niej.
Poza tym, jeśli formularz jest w osobnym pliku, po wysłaniu go przekierowuje się do pliku klasy, co też nie jest zbyt ładne. W kodzie klas HTML raczej nie powinno się używać. Jeśli korzysta się z MVC, to problem znika, ale czy jest sens pisania z MVC w jednej pojedynczej klasie np. do obsługi logowania? Jak rozwiązujecie problem klas i formularzy? Oprócz używania MVC oczywiście. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Po co ci klasa logowania (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif) Do takich rzeczy nie robi się klas .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podałem tylko przykład.
Do jakich rzeczy najlepiej pisać klasy wg. ciebie? Miałbyś jakiś pomysł jak rozwiązać problem z formularzami w klasach, ale bez używania MVC. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 15 Dołączył: 2.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nie wiem jaki ty masz problem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tzn. nie wiesz jak łączyć formularze z obsługą klas? Jeżeli nie chcesz wykorzystywać MVC to chyba musisz napisać jakiś skrypt pośredniczący między formularzem, a klasą, np:
form.html: User.php
logowanie.php
Pliki logowanie.php i form.html możesz oczywiście połączyć w jeden. Jeżeli natomiast chcesz w pełni obiektowo obsługiwać formularze, możesz pokusić się o napisanie własnej klasy generującej formularze (choć może to być dosyć czasochłonne) lub poszukać podobnej gotowej. Tylko skoro nie wykorzystujesz MVC to pewnie nie potrzeba ci aż takich bajerów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie bawiłbym się jednak w generowaniu formularzy na sztywno poprzez metody klasy (metody typu "generateLoginForm" itp.), których cała zawartość to jedno wielkie echo. Takie rozwiązanie jest bez sensu - raz że brzydko wygląda w klasie, a dwa - jest dosyć trudne w późniejszej modyfikacji (trzeba biegać po różnych klasach i szukać metod wyświetlających formularze, żeby np. zmienić styl jakiegoś inputa).. Ten post edytował Void 17.09.2009, 20:55:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 15:41 |