![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
było coś takiego ale nigdzie nie mogę znaleźć
(połączenie do bazy przez pdo) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Własnoręcznie napisane funkcje do bazy to triggery, lub jeśli szukasz polskiej nazwy to są to "wyzwalacze" (przynajmniej taką nazwę wpojono mi na studiach
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Własnoręcznie napisane funkcje do bazy to triggery, lub jeśli szukasz polskiej nazwy to są to "wyzwalacze" (przynajmniej taką nazwę wpojono mi na studiach ![]() Nie do końca. Triggery to akcje wywoływane automatycznie po jakimś zdarzeniu (dodawniu/usunięciu/modyfikacji rekordu). Własne funkcje to po prostu UDF (User Defined Functions) lub procedury składowane. Triggery są rodzajem UDFów ale nie można powiedzieć, że UDFy to triggery. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Trochę się zagalopowałem. Faktycznie mój błąd
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a i otóż to że znalazłem, cała magia polega na:
$pdo->sqliteCreateFunction() co z tego że eksperymentalna, przecież i tak tego nie zlikwidują no innego sposobu przecież nie ma ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Przecież takiej funkcje tworzy się zapytaniem SQL.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
no to powiedz jak się tworzy , bo nie wiem czy o tym samym mówimy
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:50 |