![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodałem w bazie kolumnę z czasem zapisu aktywności użytkowników, w której to nie częściej niż co 15 minut nadpisuje się aktualna data w formacie Y-m-d h:m (2009-08-23 00:49) i teraz siedzę, dumam i szukam w jaki to sposób wyciągnąć z bazy id użytkowników aktywnych w ciągu ostatnich 15 minut?
A gdyby tak dało się tych aktywnych użytkowników wyciągnąć losowo to było by pięknie... Proszę o podpowiedzi. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Co to timestamp zaczął robić problem? Od kiedy? Nie ma to jak linux epoch co?
, a z timestampem się mecz, nigdy nie używałem ;] -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 8 Dołączył: 19.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kurs mysql się kłania
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A co to za problem? Wyszukujesz z bazy wszystkich, których różnica między czasem obecnym i w bazie ma mniej niż 15 minut. A jesli jeszcze do tego przywalisz funkcje rand() i zrobisz LIMIT to tylu losowo spośród wyników wyciągniesz. Żaden problem
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak to żaden problem, tyle że siedzę nad nim kilka godzin i lipa
![]() Cytat Wyszukujesz z bazy wszystkich, których różnica między czasem obecnym i w bazie ma mniej niż 15 minut Jak skonstruować takie zapytanie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Tylko jedno słowo...
TIMESTAMPDIFF EDIT: Jeśli masz MySQL poniżej 5, to dwa słowa: EXTRACT i TIMEDIFF Ten post edytował thek 23.08.2009, 02:13:51 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki thek, jednak zniecierpliwiony i zastanowiwszy się nad podpowiedzią cojack'a zmieniłem format daty na unixowy znacznik czasu i po problemie.
Mam nadzieję, że nie będę tego żałował? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Możliwe że będziesz żałował jak będziesz musiał co do sekundy wyciągać coś pomiędzy czymś a czymś. Ja czasami żałowałem
![]() -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Każde rozwiązanie jest dobre, jeśli spełnia nasze założenia. To właśnie lubię w informatyce. Można zrobić jedną rzecz na wiele sposobów i tylko od nas zależy, który ostatecznie wybierzemy. Jakby co wiesz, że zawsze masz alternatywę i możesz spróbować innego. Możesz też sprawdzić oba na localhoście i wybrać wydajniejsze. Bo kto Ci zabroni?
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 05:08 |