Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> JavaScript/AJAX - coś dla mało zaawansowanych
Asmox

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ponieważ z tworzeniem stron WWW chciałbym być "na czasie", przydałaby mi się umiejętność praktycznego wykorzystania AJAX. A żeby był AJAX to i JavaScript. Niestety z JS znam tylko tyle ile było w artykule w gazecie + jakieś tam podstawy (książka JavaScript. Ćwiczenia praktyczne). Tak więc szukam jakiejś dobrej książki o JS lub o AJAX. Jeżeli będzie mi potrzebna książka o absolutnych podstawach, to niech będzie. Po prostu chcę umieć ten język na takim poziomie, aby łatwo mi było uczyć się AJAXa. No to napiszę, co umiem:
zmienne, funkcje, obiekty dostępne standardowo, czas i data, troszkę formularze...
Jeżeli umiejąc to mogę się zabrać za AJAX to OK, a jeżeli nie to możecie podać mi jakąś książkę do JavaScriptu?
Go to the top of the page
+Quote Post
kamil4u

-----

Ja nie miałem nigdy żadnej książki do JS, więc Ci tytułu nie podam. Ale IMO jak znasz składnię to nie widzę przeszkód do nauki AJAX-a. Podszkol się trochę w nawigacji po DOM i DHTML(kursy znajdziesz w Google), to nie powinieneś wtedy mieć żadnych problemów w dalszym przyswajaniem tego języka (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - czytaj tematy,artykuły o JS, analizuj kod i za pół roku, będziesz umiał 90% tego co jest w dzisiejszych książkach o JS(przynajmniej dostępnych w Polsce)

Ten post edytował kamil4u 21.08.2009, 17:55:50
+Quote Post
ShadowD

-----

Powiem Ci, że przynajmniej ja nie widzę sensu nauki czystego js, oczywiście podstawy trzeba znać. Mam te ćwiczenia praktyczne, i jest tam sporo informacji ale niestety z przed kilku lat teraz korzysta się przede wszystkim z innego osaczania zjawisk czego w tej książce nie ma. Czytałem jeszcze Po Prostu Js i Ajax jednak tam nic ciekawego nie było.

Gdy zorientowałem się w Jquery nigdy nie powrócę do czystego js na stronach www, Tobie też polecam tego frameworka co prawda mało o nim po polsku z rzeczy zawansowanyc, ale zawsze można poprosić google o przetłumaczenie lub co sjest lepszym wyjściem nauczyć się J. Angielskiego. ;]
+Quote Post
f1xer

-----

ShadowD ma racje poczytaj sobię podstawy czystego js zrozum DOM, a następnie weź się za jakiś framework. Ja wybrałem jQuery z polskich stron o jQuery dla początkujących mogę polecić ferrante.pl, sam też od czasu do czasu napiszę coś na blogu o jQuery. Generalnie nie ma sensu wyważać otwartych drzwi i pisać w czystym js no chyba że to jakieś proste rzeczy (które opanujesz po przeczytaniu podstaw js)
+Quote Post
Fafu

-----

Tak jak poprzednicy: zupełne podstawy czystego JS a później jQuery (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dlaczego? Poprostu każda przeglądarka inaczej interpretuje ten język a jQuery genialnie wszystko upraszcza (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Oczywiście nie wykorzystasz wszystkich jego możliwości ale i tak warto z niego korzystać. W manualu wszystko znajdziesz znając jedynie podstawy języka angielskiego i jest bardzo dużo pluginów. Tak jak ktoś pisał na górze: http://ferrante.pl/category/tech/vademecum/page/3/ na dole masz strony przechodź od ostatniej do pierwszej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Przeczytasz i umiesz mniej wiecej JS (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 17:25