![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2009 Skąd: Gorzów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie czy skrypt jest w miarę bezpieczny? To moja pierwsza przygoda z sessions więc się pytam oto skrypt:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A czy Waść czytał przyklejone wątki? Audyt, to normalna usługa.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2009 Skąd: Gorzów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytałem ale o sesjach nie znalazłem mógłbyś pokazać palcem?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym dał:
To:
Jest bez sensu... Mogłeś równie dobrze napisać:
Mam nadzieję, że rozumiesz. P.S. PDO nie ma własnych wyjątków? PDOException Ten post edytował fifi209 19.08.2009, 11:56:14 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
to wziąłem stąd http://forum.php.pl/index.php?showtopic=30...mp;#entry455375
A tak poza tym skrypt bezpieczny? A jak robię throw new Exception('') to mi te wyjątki z PDO chyba nie zadziałają czy się mylę? Ten post edytował julek12 19.08.2009, 12:00:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, bo PDO wyrzuci Ci wyjątek kiedyś, że nie może połączyć się z bazą, jak go nie złapiesz to ktoś będzie miał Twoje dane do serwera mysql.
Wystarczy: Double md5 nie ma sensu, było o tym na forum. Poza tym lepiej używać sha1. A przed kradzieżą sesji ten skrypt Cię nie zabezpiecza. ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat to wziąłem stąd Przeciez wziales tylko czesc stamtad i powycianales losowo pare linijek i myslisz ze bedzie to samo ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
a co zrobić żeby zabezpieczał?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
musisz poprawnie skopiowac tamten kod, z ktorego wyciales wiekszosc linijek
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
a co zrobić żeby zabezpieczał? Wstawić kod, który zabrałeś z innego tematu w odpowiednim miejscu. (Czyli wszędzie gdzie trzeba być zalogowanym, ale nie w skrypcie obsługującym logowanie) -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Ok a to gdzie wstawić?
session_regenerate_id(); |
|
|
![]()
|
|
Ok a to gdzie wstawić? session_regenerate_id(); Napisałem Ci dokładnie gdzie masz to wstawić. (razem z resztą obcego kodu) WSZĘDZIE GDZIE SKRYPT WYMAGA LOGOWANIA...ale nie podczas logowania -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
ok rozumiem Cię, a reszta kodu jest już ok?
|
|
|
![]()
|
|
Jest prawie ok...
Wyjątki musisz łapać od PDOException jak już pisałem... Przerób skrypt i wstaw cały. Ten post edytował fifi209 19.08.2009, 12:24:52 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy działa bo mi coś się z serwerem stało, ale wyszło mi tak:
Ten post edytował julek12 19.08.2009, 12:35:18 |
|
|
![]()
|
|
Powinno działać tylko czy przy rejestracji też masz tą sól:
? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
To jest logowanie tylko do konta admina:) rejestracji nie mam konto sobie robię w PMA. Piszę skrypt na sondę i logowanie do panelu admina musiałem zrobić, a z sesjami pierwszy kontakt. I tak offtop jak zrobić procenty czyli mam ileś głosów i jaki jest procent na daną odpowiedź ja wymyśliłem tak:
wszystkie_odpowiedzi / odpowiedzi_danej_opcji 100 / wynik |
|
|
![]()
|
|
Cytat I tak offtop jak zrobić procenty czyli mam ileś głosów i jaki jest procent na daną odpowiedź ja wymyśliłem tak: wszystkie_odpowiedzi / odpowiedzi_danej_opcji 100 / wynik Ale tu nie ma co wymyslac, to jest podstawa matematyki: (ilosc/ilosc_wszystkich)*100 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zawsze wyliczasz z proporcji:
Wszystko - 100% Coś - x% coś * 100 / wszystko I tym sposobem obliczysz ile % ze wszystkiego jest coś. ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Aha dzięki:P
Kiedyś miałem to na matmie ale nie pamiętałem ![]() O ja zapomniałem o proporcji chyba dlatego, że wakacje są i nie pamiętam o szkole :| Ten post edytował julek12 19.08.2009, 12:43:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:27 |