![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale co Ty chcesz i gdzie przekazywać? serwer sam zapisuje zmienne i je wstawia do tablicy $_SESSION jak tylko użyjesz funkcjin session_start()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chce przekazywac zmienne miedzu stronami
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stwórz plik index.php i wstaw w niego
następnie zrób plik index2.php i wstaw w niego wywołaj index.php i następnie index2.php i później wróć tu i jeszcze raz powiedz po co Ci ten plik sesji? Ten post edytował jmail 18.08.2009, 19:41:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
to jat to robilem tylko ze na innym przuladzie pszenoszac nazwe uzytkownika i wyskakiwalo mi :
Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at C:\Program Files\Apache Group\Apache2\test\movie1.php:1) in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\test\movie1.php on line 2 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Poszukać, było zbyt dużo razy na forum.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
to wsadź session_start na samym początku skryptu zanim COKOLWIEK zrobisz innego na stronie. komunikat Ci jasno tłumaczy, ze nie możesz utworzyć sesji bo jakieś śmieci już zostały wysłane do użytkownika
|
|
|
![]()
|
|
Ocencie te pliki:
movie1.php <?php session_start(); $_SESSION['username'] = "Jan12345"; $_SESSION['authuser'] = 1; ?> <html> <head> <title>Znajdź mój ulubiony film!</title> </head> <body> <?php $myfavmovie = urlencode("Żywot Briana"); echo "<a href='moviesite.php?favmovie=$myfavmovie'>"; echo "Kliknij tutaj, aby zobaczyć informacje o moim ulubionym filmie!"; echo "</a>"; ?> </body> </html> moviesite.php <?php session_start(); // sprawdź, użytkownik zalogował się, używając poprawnego hasła if ($_SESSION['authuser'] != 1) { echo "Przepraszamy, ale nie masz uprawnień do zobaczenia tej strony!"; exit(); } ?> <html> <head> <title>Witryna o filmach - <?php echo $_REQUEST['favmovie']; ?></title> </head> <body> <?php echo "Witamy na witrynie użytkowniku"; echo $_SESSION['username']; echo "! <br>"; echo "Mój ulubiony film to"; echo $_REQUEST['favmovie']; echo "<br>"; $movierate = 5; echo "Moja ocena dla tego filmu wynosi"; echo $movierate; ?> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten rozkaz ktory podawales na samym poczatku
pozwala okreslic w jakim katalogu na serwerze beda zapisywane zmienne z sesji. Przydatne jesli chcesz zabezpieczyc strone przed zatruwaniem sesji. Prosty sposob na wlam jesli komus bardzo na tym zalezy. Pliki dzialaja poprawnie. |
|
|
![]()
|
|
Dobra, czyli jak to niejest powod moich beledow to co jest?Dodam jeszcze ze w ksiązce z ktore sie ucze jest napisane:"Przed zastosowaniem sesji warto sie upewnic, ze opcja session.save_pathe z pliku php.ini wskazuje na prawidlowa sciezke".
Mam pytanie jeszcze odnosnie plikow ktore napisalem powyzej. Czy wszystko jest OK? Juz znalazlem przyczyne. Skrypty pislaem w notatniku, okazalo sie ze notatnik niezapisuje prawidlowo w UTF-8 i wywalalo mi blad. Mozna zamknac |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 10:59 |