Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> autologowanie, checkbox z pamietaniem użytkownika
diniox

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zastanawiam się jak bezpiecznie przy pomocy ciasteczka pozwolić na pamiętanie zalogowania? Chodzi mi o taką sytuacje jak jest w gmail.com czyli input text - login, input text - haslo, checkbox - pamiętaj mnie. I bardziej szczegółowo chodzi mi o obsłużenie przypadku gdy ten checkbox jest zahaczony. Trzeba strzymać u użytkownika login (bo trzeba wiedzieć kto to jest), pytanie czy warto trzymać hasło (nawet zahaczowane SHA2)? Ja sobie wymyśliłem, że będę trzymał w ciastku dwie wartości - login i hash SHA2 z loginu+'zalogowany'. dzięki temu, że hash będzie składać się z loginu i stringu zalogowany hash dla każdego użytkownika będzie inny, co trochę utrudnia podszycie się pod daną osobę (chyba, że ktoś odkryje moją zmyślną konkatacje i algorytm hashujący). Pewne jest to, że nie można trzymać nic w stylu zalogowany czt zalogowany=1 bo każdy może sobie takie ciastko zrobić i bez znajomości hasła wejść a konto. Ma ktoś jakiś pomysł jak to można zrobi, żeby było jeszcze bezpieczniejsze?
Go to the top of the page
+Quote Post
Crozin

-----

ID użytkownika + unikalny, losowy klucz, regenerowany przy każdym logowaniu.
+Quote Post
diniox

-----

Cytat(Crozin @ 15.08.2009, 11:40:47 ) *
ID użytkownika

Może być ten z bazy danych czy to zbyt niebezpieczne? Jeśli tak to jak go skonstruować?

Cytat(Crozin @ 15.08.2009, 11:40:47 ) *
unikalny, losowy klucz, regenerowany przy każdym logowaniu.

Jakiś przykład na klucz losowy - zwykła funkcja liczb pseudolosowych random? I ten klucz za każdym wysłaniem w ciastku trzeba podmienić w bazie danych?
+Quote Post
Crozin

-----

ID użytkownika - nie wiem czym ono jest u Ciebie, ale najprawdopodobniej jest to kolejny numer o jeden większy od poprzedniego.
Klucz możesz wygenerować chociażby poprzez:
  1. $key = md5(uniqid(mt_rand(), true));
A regenerujesz go po każdym pomyślnym zalogowaniu się.

Regeneracja to wysłanie nowego ciasteczka + aktualizacja wpisu w bazie danych.
+Quote Post
viking

-----

Przyjmij sobie najlepiej zasadę że w cookie nie trzymasz nic oprócz id sesji i najlepiej na tym wyjdziesz. Bo i po co trzymać id użytkownika? W zależności od stopnia paranoi generowanie id co odsłonę, sprawdzanie ip + danych przeglądarki.
+Quote Post
Crozin

-----

Sprawdzanie IP bez sensu... IP jest z reguły zmienne.
Sprawdzanie przeglądarki - może być.
+Quote Post
viking

-----

Zależy od zastosowań. Przecież IP nie zmienia się co 5 minut (zazwyczaj (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). Jeśli sesja żyje krótszy okres ma to jak najbardziej sens.
+Quote Post
Crozin

-----

Co 5min nie, ale co dwa dni, gdy chciałbym móc się automatycznie zalogować - już tak.
+Quote Post
diniox

-----

Cytat(viking @ 15.08.2009, 13:28:14 ) *
sprawdzaniedanych przeglądarki.

Ale co konkretnie? User Agent czy o co chodzi?
+Quote Post
Crozin

-----

Dokładnie.

Chociaż to też nie jest zbyt "wygodne" dla użytkownika.

Ten post edytował Crozin 15.08.2009, 14:13:21
+Quote Post
diniox

-----

Cytat(Crozin @ 15.08.2009, 12:35:17 ) *
ID użytkownika - nie wiem czym ono jest u Ciebie, ale najprawdopodobniej jest to kolejny numer o jeden większy od poprzedniego.

Tak w bazie jest to klucz główny z autoinkrementacją. Pytanie czy warto go ujawniać czy może dodać kolumnę do bazy danych z identyfikatorem użytkownika bardziej wysublimowanym i z tego korzystać? Z drugiej strony login jest mailem więc też jest unikalny, więc może login?

Ten post edytował diniox 15.08.2009, 14:18:29
+Quote Post
viking

-----

Cytat(Crozin @ 15.08.2009, 13:59:53 ) *
Co 5min nie, ale co dwa dni, gdy chciałbym móc się automatycznie zalogować - już tak.

Przykładowo na allegro sesja trwa 30 minut i nie słyszałem wielkich krzyków. Na poczta.o2.pl jest się zalogowanym do zmiany IP. I tak dalej. Naprawdę zależy od sytuacji i tego jak chcemy być bezpieczni.

+Quote Post
diniox

-----

"Dokładnie" odnosi się do którego mojego postu? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Cytat(viking @ 15.08.2009, 15:18:52 ) *
Przykładowo na allegro sesja trwa 30 minut i nie słyszałem wielkich krzyków. Na poczta.o2.pl jest się zalogowanym do zmiany IP. I tak dalej. Naprawdę zależy od sytuacji i tego jak chcemy być bezpieczni.

Właśnie w moim przypadku jest gorzej bo ja chcę pamiętać użytkownika około rok czasu (to jest taki serwis, który ze swojej natury nie jest odwiedzany codziennie)
+Quote Post
Crozin

-----

W przypadku sesji sprawdzanie IP jak najbardziej tak... ale nie w przypadku autologowania, które ma zapewnić nam możliwość automatycznego zalogowania się przez okres np. 20 dni.

"Dokładnie" odnosi się do ostatniego posta, przed tym postem.
+Quote Post
diniox

-----

OK, powiedzmy, że zostaje przy danych w ciasteczku - przy losowy kluczu i identyfikatorze użytkownika (user agenta nie chcę sprawdzać bo jeśli ktoś zaloguje się np po 8 miesiącach to pewnie z kołowa takich ludzi będzie miała nowszą wersję przeglądarki czyli UA będzie inny). Już wiem jak zrobić losowy klucz (dzięki Crozin) a co z identyfikatorem użytkownika? Dodam, że baza danych może być dowolnie modyfikowana więc nie ma problemu, żeby dodać jakieś nowe kolumny czy nawet tabele.
+Quote Post
Crozin

-----

8 miesięcy to IMO stanowczo za dużo jak na okres ważności takiego autologowania.

Id użytkownika - no po prostu jego id... po co kombinować? I tak jest pewnie ono jawne.
+Quote Post
diniox

-----

Zgadzam się, że 8 miesięcy to dużo. Ale do tego serwisu ludzie zaglądają co 6 miesięcy w najlepszym wypadku dlatego trudno go porównywać z normalnym portalem. Taka jest niestety jego specyfika.

Jeśli chodzi o id to nie jest jawny, nigdzie go nie używam w parametrach. Dlatego mogę zamiast ściągać go z klucza głównego dodać jakiś inny unikatowy, który będzie również generowany losowo. Pytanie czy to zwiększa bezpieczeństwo?
+Quote Post
viking

-----

Jeszcze raz zapytam. Po co ci id_uzytkownika w cookie? Bo na siłę żeby było nie ma sensu. Wszystkie dane masz wiązane przez identyfikator sesji.
+Quote Post
bełdzio

-----

to wrzuce i swoje 2gr (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) http://www.beldzio.com/autologowanie
+Quote Post
diniox

-----

Cytat(viking @ 15.08.2009, 16:24:33 ) *
Jeszcze raz zapytam. Po co ci id_uzytkownika w cookie? Bo na siłę żeby było nie ma sensu. Wszystkie dane masz wiązane przez identyfikator sesji.

Teoretycznie da się zidentyfikować użytkownika bez id, jako, że sam klucz wygenerowany np z md5(uniqid(mt_rand(), true)) gwarantuje unikalność, więc można dać zapytanie do bazy i wiadomo, że w najlepszym wypadku zwrócony zostanie tylko jeden rekord. Dobrze kombinuję?
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 16:38