![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Chciałbym się zapytać jak zaprojektować w mysql system tagów, tak by później wsród milionów wierszy wyszukać dany wiersz wg tagu??
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Każdy element (na przykład artykuł) w systemie ma swój ID. Robisz osobną tabelę z tagami (id, nazwa, popularność). Dodatkowo tworzysz tabelę relacji wiele do wielu. I to w zasadzie tyle. Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
a jaka struktura tabeli z artykulami dla tagow i ich pozniejsze wyszukiwanie?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Każdy element w serwisie powinien mieć swoje unikalne id. Nieważne czy to zdjęcie, artykuł czy rozkład jazdy. Wyszukiwarka wtedy to jedno zapytanko niezależnie od stopnia skomplikowania kryteriów wyszukiwania.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jakie znowu tagi? Przecież to są kolumny, więc nazwy kolumn. Skąd Ci się te tagi ubzdurały?
// że jak? ![]() // ayeo @edit no to ja gościa nie rozumiem o co mu chodzi ![]() // chodzi zapewne o system tagów @edit eeee to trzeba było tak od razu No to ziom robisz tak: tabela_tagow (id, tag) tabela_laczaca (id, id_art, id_tagu) Gdzie id_art to fk z tablicy artykułów, a id_tagu to fk z tablicy tagów. I święto lasu ![]() @edit ja też jestem udany, przecież w temacie jest napisane system tagów o_O może się w końcu wyśpię porządnie. Ten post edytował cojack 26.07.2009, 14:21:01 -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:37 |