![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Niech mi ktos powie, jak przy wywolaniu skryptu, który wczytuje pewna funkcje z pliku require("funkcja.php") przekazac wartości ze skryptu do tej funkcji wczytanego z pliku?
np: skrypt $adres="adres@email.pl"; do funkcji z pliku "funkcja.php" $doKogo="$adres"; tak mi nie dziala a chce zeby byl podstawiony: $doKogo="adres@email.pl" ze sktyptu $adres Wie ktos jak to zrobic bo cos mi nie wychodzi? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Proszę dodać tag.
A przekazujesz identycznie jak bez require |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem Cie, tzn jak identycznie?
Jak te funkcje wczytywana wrzuce do skryptu i juz jej nie wczytuje bo jest ona ze skryptem razem to mi zadziala jak do jednej zmiennej podstawie inna, ale jak wcztyuje to mi nie dziala |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Patrz: dołączany skrypt działa tak samo, gdybyś go CTRL+C, CTRL+V zamiast require" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. [;
|
|
|
![]()
|
|
troche Cie nie rozumiem...
a co do skopiowania i wstawianie funkcji z innego pliku do skryptu to dla mnie lepszym rozwiazaniem jest aby funkcja byla wczytywana przez skrytp, ale ciagle nie wiem jak przekazac zmienne dla tej funkcji z wczytywanego pliku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Po prostu ją zadeklaruj przed require" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. [;
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może Tobie chodzi po prostu jak w ogole używać funkcji? Jesli w pliku funkcje.php deklarujesz funkcje to musisz tam podać zmienne z których będziesz korzystać, jeśli to nie są zmienne globalne. Np:
A nastepnie przy wywoływaniu funkcji również podajesz zmienne Każda zmienna która jest zdeklarowana przed funkcją a ma być wykorzystywana w funkcji (oprócz globalnych) musi być podana i przy deklaracji funkcji i przy jej wywoływaniu. Ten post edytował sadistic_son 23.07.2009, 16:24:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
W związku, że zignorowałeś prośbę @Spawnm'a temat zamykam do czasu poprawinia tytułu (PW) Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 19:09 |