Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP] aktywny lement menu - wyróżnienie
statek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej!

Czy da się bez używania js wyróżnić aktualny element menu? Mam ileś tych elementów i każdy z nich jest odnośnikiem do podstrony. I fajnie byłoby gdyby ten który został wybrany jakoś się wyróżniał, wtedy przeglądający stronę wie gdzie jest. Tak jest np na www.mozilla.org . Jakieś pomysły. Mógłbym w kodzie przy każdym elemencie listy menu wstawiać kod php, który sprawdza czy aktualny adres jest taki sam jak ten który z elementu listy. Jeśli tak, to link będzie miał dodaną klasę, która go wyróżni. A jeśli nie to zostanie wyświetlony jak inne nieaktywne elementu menu. Tylko, że przy większej ilości odnośników ilość kodu bardzo rośnie, i spada szybkość wczytywania strony. Jak to lepiej rozwiązać?

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post
athei

-----

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=121148&hl=
+Quote Post
statek

-----

Dzięki,
dokładnie takiego rozwiązania używam jak opisał Pilsner. Myślałem, że jest coś lepszego.

athei powiedz czy da się inaczej niż poprzez post przesłać jakąś informacje w czasie kliknięcia, ale tak aby nie było jej w adresie strony? Wiem, że można przerobić formularz: ukryte pole z informacją i przycisk submit ostylowany CSS tak aby wyglądał jak odnośnik. Ale to takie na około i jeszcze tyle kodu więcej trzeba mieć (zamiast <a href cały formularz). Może da się jakoś inaczej?

Pozdrawiam
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:45