![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 2 Dołączył: 27.01.2009 Skąd: Warszawa, Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
nie wiem jak wyslac maile do 5000 osob. jesli robie normalnie mail(); to po czasie już wgl nie dochodzą do nikogo maile. jeśli przez phpmailer + smtp z interii po czasie również nic (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) . jak to wykonać? proszę o pomoc, pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Porcjować. Było, poszukaj.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 2 Dołączył: 27.01.2009 Skąd: Warszawa, Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałem, tylko jakoś mi to nie wychodzi i szukam dalszych wskazówek.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
No to jeśli Ci nie wychodzi, to dalej szukaj.
A jeśli masz na myśli konkretne rozwiązanie, to powiedz, co Ci problem sprawia. |
|
|
![]()
|
|
mógłbym poprosić o link do tego z porcjowaniem?
bo wpisałem porcjowanie tu u was i nic nie było. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 4 Dołączył: 19.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Porcjować. Było, poszukaj. Właśnie sam tego też nie wiedziałem. Chodzi Ci, żeby tą całą bazę podzielić i np. wykonać kilka funkcji mail() ? Np. pierwsza 100 adresów i dalej ? ;p A ile mniej więcej takich mail() można było by bezpiecznie przesłać ? tzn. ilu odbiorców w jednej funkcji ? |
|
|
![]()
|
|
Nie kilka funkcji, tylko rozłożyć wysyłkę w czasie, korzystać z pewnych nagłówków oraz wysyłać w rozsądnej ilości.
Cytat A ile mniej więcej takich mail() można było by bezpiecznie przesłać ? Pytaj admina serwera, z którego wysyłasz. Cytat tzn. ilu odbiorców w jednej funkcji ? To zależy. Ale najlepiej dobierać tak, aby były z różnych domen docelowych per rozdanie. |
|
|
![]()
|
|
jak mam swój serwer too ?
poproszę jeszcze raz o jakiś link ;] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 2 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ktosz, nie chodziło o to jaki serwer WWW, tylko poczty. Czyli musiałbyś zapytać administratora interii. Dobrze Ci mówią, że najlepiej w jednym mailu do osób na jednym serwerze (np.: w jednym tylko do interii, w drugim do onetu itd.). Ja bym zastosował tutaj imap. Poszukaj na http://php.net dokumentacji tej funkcji.
Pozdrawiam, Gelio |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poproszę jeszcze raz o jakiś link ;] Jak to niedawno powiedział ktoś mniej lub bardziej mądry: Prosić to sobie możesz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) 1. Nie wiesz jak coś zrobić - pokaż swój kod a pomożemy Ci znaleźć błędy. 2. Nie wiesz jak coś zrobić i Ci się nie chce ruszyć 4 liter - zapraszamy do działu Giełda. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Dobrze Ci mówią, że najlepiej w jednym mailu do osób na jednym serwerze (np.: w jednym tylko do interii, w drugim do onetu itd.). ~erix miał na myśli zupełnie coś innego więc jeśli nie wiesz/nie rozumiesz to nie wprowadzaj ludzi w błąd. Najlepiej rozłożyć wysyłkę w jednej turze do adresów z różnych serwerów aby zmniejszyć prawdopodobieństwo oznaczenia wiadomości jako spam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Musisz to zrobić za pomocą crona albo shella (o ile masz dostęp). Powiedzmy dzielisz sobie 5000 e-maili na porcje po 20 e-maili, czyli masz te 250 porcji. I odpalasz crona, w którym ustalasz, że ma wysyłać jedną porcję, następnie 5-10 minut przerwy i kolejna porcja, itd...
Mógłbyś też użyć ajaxa, powiedzmy wykonujesz wysyłkę jednej porcji, później ustawiasz setTimeout na ileś tam sekund/minut i ponownie wykonujesz funkcję/skrypt. Tylko, że przy tym musisz mieć włączone cały czas okno przeglądarki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 4 Dołączył: 19.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może dopytam się już w tym temacie, nie zakładając nowy.
Mam listę przypuśćmy listę 1 000 maili. Dzielę, by jedna porcja miała po 10 maili, czyli mam 100 stron i by jedna porcja zawierała jak najmniej takich samych serwerów. Wczytuję pierwszą stronę z pierwszą pocją ( 10 maili z różnych serwerów ). Klikam wyślij do Nich, wyświetla się komunikat o wysłaniu oraz w javie prosty licznik , który po 10min wyświetla alert ze można dalszą. Klikam wyślij następną porcję i znowu wysyła się porcja 10 z rócnych serwerów i znowu odliczanie . Jedyny problem, to że czekać trzeba i samoczynnie wysyłać, bo nie mam dostępu do crona. Czy takie jest założenie dobre, by zmiejszyć możliwość oznaczenia jako spam ? I jeszcze jedno. Gdy wysyłam maila do jednej osoby ( jakaś wiadomość z mojej strony ) funkcją mail, w treści nie ma żadnych znacnzików html czy coś, żadnych pbrazków - czysty tekst to i tak mail do spamu wędruje. Może coś w nagłówki dodatkowo wpisać ? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 3 Dołączył: 25.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dla mnie to lepiej było by to zrobić z automatu.
Czyli zadania cron i skrypt w php/bash, w bazie danych trzymać adresy mailowe i kolumnę z informację czy wiadomość została wysłana na danych adres. Ustawić porcjowanie na 20 maili i robić wysyłkę co 10min, to znaczy cron wykonywał by skrypt który sprawdza czy na dany adres już wysłał czy jeśli nie to wysyła i zmienia na wysłane. Bo takie klikanie jest może i jest fajne jak się wysyła 20-30 maili a nie 1tyś. czy 5tyś. Poz. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 09:31 |