![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
napisałem prostą stronę/galerie w html. Chciałbym dać możliwość składania zamówienia nie za pomocą programu pocztowego a prosto z formularza na stronie. Proszę o pomoc, czemu nie dochodzi mi do skrzynki pocztowej taki przykładowy formularz:
skrypt contact.php
Dziękuję z góry, Tomek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 3 Dołączył: 8.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze:
Kod <form action="contact.php" method="post"> <p>Imie i nazwisko</p> <input name="tresc"> <input type="submit" value="Wyslij" name="submit"> contact.php
Nie sprawdzałem, ale powinno działać. Jeżeli nie to dodaj @ przed mail. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z zaproponowanymi zmianami i @mail niestety wciąż nie dochodzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 16 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wyświetla jakiś błąd czy po prostu mail nie dochodzi (może jako spam)?
najlepiej poszukaj informacji o klasie phpmailer Ten post edytował collusio 27.06.2009, 23:58:45 |
|
|
![]()
|
|
w sprawie błędu zrobiłem tyle, że raz wrzuciłem w contact.php dodatkowo raport o błędzie, który znalazłem na forum
Błędu nie pokazał, tylko że Wiadomosc doszla. Mail po prostu nie dochodzi. Jeśli chodzi o klase phpmailer, wyglada mi to na narzędzie dla wymagających, a mi zależy tylko na wysłaniu prostego formularza z serwera na pocztę na tym samym serwerze. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak tam konfiguracja serwera? Jesteś na jakimś hostingu czy sam konfigurowałeś maszynę? Może nie ma SPF. Skoro wyświetla poprawnie znaczy że nie ma błędu po stronie PHP. A zewnętrzne klasy i tak warto stosować choćby dlatego że mogą automatycznie ustawić nagłówki. Oprócz tego zabezpiecz treść.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 3 Dołączył: 8.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dowiedz się czy masz włączoną funkcję mail na serwerze, skrypt działa na 100% dobrze. Jeżeli nie to poproś administratora żeby włączył tę funkcję, jeżeli nie to zmień serwer. Jest bardzo dużo darmowych hostingów na których ta opcja jest włączona, bo właściwie to standard.
|
|
|
![]()
|
|
Jestem na hostingu(netlook.pl), serwera nie potrafie konfigurować. Nie wiem, jak wygląda zabezpieczenie serwera smpt. Pogadam z administratorem, tyle że wysyłałem formularz na inne adresy np na hotmaila i też nic. Może popełniam jakiś elementary błąd? Skrypt ma rozszerzenie .php, jest w tym samym katalogu co pliki html. Jeżeli chodzi o php, to bliżej mi do żłobka niż przedszkola (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Jeszcze mam pytanie. Czy po kliknięciu przycisku "Wyslij" pojawia Ci się komunikat "Wiadomosc doszla" czy "probuj dalej" ?
Jeżeli "Wiadomosc doszła" tzn. że masz coś nie tak ze skrzynką email, jeżeli "próbuj dalej" to błąd jest po stronie serwera, bo skrypt działa na 100% dobrze. |
|
|
![]()
|
|
Pojawia sie Wiadomosc doszła. Ravik czy mógłbyś podać swój adres, testowo wysłałbym formularz do Ciebie?
|
|
|
![]()
|
|
http://relaks.lublin.pl/form/ - formularz jest zaadresowany do ciebie
|
|
|
![]()
|
|
wielkie dzięki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) działa!!
tak ale to twoje działa, a ja wciąż nie wiem czemu moje nie działa Ten post edytował cheschire_kotek 28.06.2009, 14:27:55 |
|
|
![]()
|
|
$_REQUEST - odbiera zmienne obojętnie skąd, a dane przesyłasz metodą POST, więc pasowałoby odebrać ją taką samą metodą $_REQUEST też teoretycznie powinno działać, ale w tego typu formularzach raczej się tego nie stosuje.
Skrypt który masz tutaj na forum działa 100%, wina jest równie pewnie po stronie serwera. Pozdrawiam, Ravik |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 02:40 |