![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Opera przedstawiła właśnie swoje nowe dziecko: http://dev.opera.com/articles/view/an-intr...to-opera-unite/ oraz http://unite.opera.com/
W skrócie polega to na możliwości odpalenia u siebie usługi x (serwer, czat, udostępnianie plików itd) i każdy może połączyć się bezpośrednio z twoim komputerem (takie p2p). Pomysł ciekawy, zobaczymy jak będzie wyglądała przyszłość. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Część uważa to za odpowiedź Opery na Google Wave
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Tak właśnie czułem, że ktoś o tym wątek założy. [;
Nie powiem, bardzo ciekawe; zaoszczędzi wiele czasu. Chociażby dropbox nie będzie tak często potrzebny. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Cieszę się, że powstała kolejna przeglądarka, która umożliwia przeglądanie mojego komputera z sieci. O ile w przypadku IE jest to mitem, o tyle w Operze stało się faktem...
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@batman nie przesadzaj. zeby przegladac twoj komp to musisz ty wykonac parę ruchów.
O programach torentach tez tak myslisz? Co nie zmienia faktu, ze usluga ta ma jeszcze bugi. Przyklad: kumpel udostepnil mi film. zaczalem go sciagac. Po paru sekundach, kumpel odcial film od sciagania a ja.... a ja nadal go sciągałem. Zmienil wiec nazwe fizycznego pliku, a ja nadal go sciągalem. Dopiero wyłączenie uslugi odcieło mnie od filmu. Jest to moim zdaniem dosc poważna dziura. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
(ciach)Jest to moim zdaniem dosc poważna dziura.(ciach) O tym właśnie piszę. Takich dziur będzie na początku wiele. Poza tym ISP szybko zaczną blokować ruch generowany przez Operę, by uniknąć zamulania łączy.Cytat O programach torentach tez tak myslisz? Zacytuję pewien bardzo znany polski film - "bo pić, to trzeba umieć" ![]() -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat na początku wiele No własnie, na początku. Dlatego nie jest to jeszcze stabilne wydanie. (chyba ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Opera 10 chyba alfa. ;]
Cytat Poza tym ISP szybko zaczną blokować ruch generowany przez Operę Hmm, najwyżej zacznie się korzystanie z proxy... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
byloby ciekawiej gdyby opera cacheowala te pliki na swoich serwerach - w przeciwnym wypadku wylaczenie kompa i polskie asynchroniczne lacza moga byc denerwujace (zarowno dla sciagajacych jak i udostepniajacych)
a swoja droga ciekawe ile czasu bedzie potrzebne zeby usluga upodobnila sie do rapida -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Właśnie sęk w tym, że nie cache'uje - raz: mają z głowy licencje, bleble, bo za wszystko odpowiadają użytkownicy, dwa: mniejszze obciążenie dla nich.
Cytat a swoja droga ciekawe ile czasu bedzie potrzebne zeby usluga upodobnila sie do rapida Czy ja wiem... Prędzej do emule/ed2k. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak i zaczną się znowu zabawy w blokowanie, usuwanie plików. Przyszłość pokaże.
Edit: Chyba mój 1 błąd od kilku miesięcy ![]() Ten post edytował bim2 18.06.2009, 22:05:11 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a swoja droga ciekawe ile czasu bedzie potrzebne zeby usluga upodobnila sie do rapida To raczej ma być coś a'la p2p, rapid to zwykły hosting Cytat(bim2) pokarze. Tak, tak... pokaże ![]() -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat byloby ciekawiej gdyby opera cacheowala te pliki na swoich serwerach - w przeciwnym wypadku wylaczenie kompa i polskie asynchroniczne lacza moga byc denerwujace (zarowno dla sciagajacych jak i udostepniajacych) Takie sa "zalety" hostowania plikow/stron na swoim kompie a nie na serwerze. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat w przeciwnym wypadku wylaczenie kompa Nie tyle co kompa a samej opery ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kumpel udostepnil mi film. zaczalem go sciagac. Po paru sekundach, kumpel odcial film od sciagania a ja.... a ja nadal go sciągałem. Zmienil wiec nazwe fizycznego pliku, a ja nadal go sciągalem. Dopiero wyłączenie uslugi odcieło mnie od filmu. Jest to moim zdaniem dosc poważna dziura. W Windows Media Player, jak włączysz jakieś MP3 i podczas jej odtwarzania zmienisz nazwę pliku, ona dalej będzie odtwarzana. WMP monitoruję ten plik i dostosowuję się do zmian. W tym przypadku może jednak to jest feature a nie bug? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem tak - to jest tylko ciekawostka. Ale bardzo ciekawa ciekawostka
![]() ![]() Cytat Cieszę się, że powstała kolejna przeglądarka, która umożliwia przeglądanie mojego komputera z sieci. O ile w przypadku IE jest to mitem, o tyle w Operze stało się faktem... przeeestań.... Zacznijmy od tego, że musisz najpierw włączyć Unite i usługę, żeby coś się stało. Ten post edytował .radex 19.06.2009, 06:23:41 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Krzyczeli szumnie o nowej definicji sieci, a tu funkcje, że żal.opera.pl :]
Ludzie z branży i tak postawią jakiś normalny serwer www, a wątpię, aby pania Kasia sobie blogaska w JS naskrobała, więc wychodzi na to, że znów zawęzili sobie grupę odbiorców do "tych wszystkich, którzy są już użytkownikami opery i chcą koledze film wysłać i znają "skrypty java" " Inni sobie ten film prześlą poprzez torrent, względnie Skypem lub przez GG. Coś czuję, że zatrudnili jakiegoś speca od PR, który każdą bzdurę próbuje w sukces przekuć. Za chwilę będzie wtyczka w FF (instalująca apacha + jakiś mostek hyhyhy), a Microsoft wymyśli sobie swój własny standard serwera www w przeglądarce. Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozszerzenia z serwerem www do Fx istnieją już od jakiegoś czasu: https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/3002 . Ale zgadzam się że to jest kompletnie bez sensu, dla większości prościej użyć gg czy np. rapidshare
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Windows Media Player, jak włączysz jakieś MP3 i podczas jej odtwarzania zmienisz nazwę pliku, ona dalej będzie odtwarzana. WMP monitoruję ten plik i dostosowuję się do zmian. W tym przypadku może jednak to jest feature a nie bug? To jest też bug a nie feature. Plik otwarty powinien zostać zablokowany przez program który go otworzył. Poza tym "program" otwierając dany plik dostaje "handle" do danego pliku od systemu operacyjnego i na nim operuje. A ten "handle" operuje na bitach, bajtach etc zapisanych fizycznie na danej partycji i zupełnie nie potrzebuje już do tego nazwy pliku. Podstawą jest blokowanie choćby takie że plik fizycznie staje się po otwarciu read-only (nie chodzi mi o atrybuty pliku czy kontrolę dostępu użytkowników), albo tak jak to robi Office 12, blokować też read dla pliku, żeby nie dopuścić do sytuacji że plik otwarty dwa razy był na dwa rożne sposoby edytowany, no bo jak teraz zapiszesz zmiany w pliku? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ostatnio pojawiło się coś lepszego do przesyłania plików p2p. nie tyle udostępniania co przesyłania komuś plików.
http://www.filesovermiles.com/ wystarczy mieć zainstalowanego flasha. zamiast instalować jakieś programy, wtyczki, zamiast czekać aż plik wgra się na rapida można tym przesłać. -------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:16 |