![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem ze stworzeniem tzw zebraTable w polaczeniu z tzw show and hide. Zebra table napisana jest w taki sposob
w stylach mam cos takiego
Normalnie zebra table dziala. W sensie jezeli mam 1 tabelke, ktorej id=tabelka. Jednak chcialem zrobic tzw show_hide + zebraTable. Jednak nie wiem jak zmodyfikowac zebraTable aby dzialal razem z show_hide, ktory wyglada tak:
Problem polega na tym, ze w tej petli jakby nie patrzec tworze kilkanascie tabelek o id="tabelka". Wiec niestety zebraTable nie dziala jak trzeba. Czy jest jakis sposob, aby np zebraTable zliczala tagi table(zamiast tr jak tutaj) i na ich podstawie "kolorowala " wiersze ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie możesz tworzyć jednego id dla kilku elementów. id z definicji ma być identyfikatorem, czyli czymś unikalnym.
jeśli już to w id dawaj w pętli id="tabelka$id", żeby otrzymać unikalne id. To jednak wymaga przerobienia funkcji "zebra" W tym momencie dużo lepsze wydaje mi się podejście w stylu jQuery - operowanie na klasach css. Pobierasz wszystkie tabelki na stronie, sprawdzasz czy mają odpowiednią klase css i jeśli tak to działasz dalej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli nadaje kazdej tabelce inne id w petli, nastepnie w skrypcie zebra table zczytuje kolejne identyfikatory i zliczam tagi tr w jakiejs globalnej zmiennej ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no właśnie problem w tym, że ciężko będzie zczytać kolejne identyfikatory, musiałbyś mieć jakąś tablicę z nimi, co jest mało elastyczne. Dlatego dużo lepszym rozwiązaniem jest dla mnie bazowanie na klasach w css.
zmienna globalna nie jest Ci tu potrzebna, wystarczy zmienna w ramach funkcji |
|
|
![]()
|
|
Moglbys zarzucic jakis pseudokod odnosnie tych klas w CSS. Niestety dopiero zaczynam tworzyc cos w php/js/css i jeszcze nie jestem zbytnio obeznany
|
|
|
![]()
|
|
Pisane z palca bez sprawdzania, więc może jakieś detale mi umknęły. ale tak powinno być w teorii ![]() |
|
|
![]()
|
|
Hmm jeszcze mam pytanko, skoro table class = "zebra". To jak ja mam tworzone tabelki w petli, to musze zrobic w php if'a zeby co druga tabelka miala
tak?? I jeszce jedno pytanie co mam umiescic w
cos w stylu
Udało się ![]()
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:40 |