![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam pewien problem odnośnie wyboru odpowiedniego rozwiązania. Chodzi o coś takiego, że chciałem zapisywać wzory matematyczne w jakiś najbardziej uniwersalny sposób. Jednocześnie przydałby się do tego jakiś dobry edytor, który ułatwi zabawę z tym. Chciałbym, żeby wyniki działania pozwlały na umieszczenie wzorów na stronie, jak i w dokumentach pdf. Które rozwiązanie proponujecie jako najbardziej uniwersalne - LaTeX czy MathML?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
LaTeX. IE nie łyka MathML. Ale MathML za to ładniej wygląda (antyaliasing systemowy). ;]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bawiłem się troche w OpenOffice, ale niestety nie ma tego co ja potrzebuje -> konwersji całego dokumentu na LaTeX'a lub MathML+HTML... Chodzi o to, żeby cała strona została automatycznie przerobiona.
Bo z tego co wyczytałem LaTeX'a da rade przerobić na MathML. W momencie jak stanie się to bardzo popularne we wszystkich przeglądarkach to może wtedy bym to zastosował. A możesz zaproponować jaki dobry edytor do LaTeX'a? Tak zastanawiam się jeszcze nad przechowywaniem tego wszystkiego w bazie danych - chodzi mi o kod źródłowy LaTeX'a. Następnie gdy człowiek zechce obejrzeć dany wzór klika i z bazy danych pobierany jest kod i konwertowany na MathML lub na pdf. Co sądzisz o takim rozwiązaniu? A może lepiej utworzyć jeden raz ten plik (gdy użytkownik wejdzie 1 raz zostanie utworzony plik pdf) i póxniej już odwoływac się do samego pliku zamiast do bazy?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat W momencie jak stanie się to bardzo popularne we wszystkich przeglądarkach to może wtedy bym to zastosował. Jeszcze bardzo dużo wody upłynie w Wiśle... [; Cytat A możesz zaproponować jaki dobry edytor do LaTeX'a? VI? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) Są gotowe skrypty; dużo polskich stron/forów matematycznych korzysta z http://www.forkosh.com/mimetex.html Cytat Co sądzisz o takim rozwiązaniu? A może lepiej utworzyć jeden raz ten plik (gdy użytkownik wejdzie 1 raz zostanie utworzony plik pdf) i póxniej już odwoływac się do samego pliku zamiast do bazy?? No pewnie, że lepiej. Zawsze jest pole do cache'owania (czy to nagłówkami, czy to przez wewnętrzne mechanizmy demona http). |
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o edytor graficzny, ale nie do samych wzorów tylko do całej zawartości kartki. Przykładowo robie dokument w jakimś edytorze tekstu, który obsługuje takie coś i następnie konwertuje całość do LaTeX'a.
Znacie może jakieś takie rozwiązanie?? Chodzi mi o darmowe. Niestety OO nie nadaje się do tego bo konwertuje tylko same wzory, a nie całość... Ten post edytował gladiror 8.06.2009, 21:25:50 |
|
|
![]()
|
|
TeX i WYSIWYG...? Raczej takiego nie znajdziesz...
Poza tym, w jakim celu? |
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o coś takiego, że masz np. zwykły dokument w docu i żeby on został przekonwertowany na TeX'a (ze wzorami itp.).
Znasz może jakiś program, który potrafi takie coś? Cel - ułatwienie pisania wzorów oraz całego dokumentu. Ja znam LaTeX'a bo pisałem już niejedną pracę na nim, ale ten program ma być nie dla mnie... Ten post edytował gladiror 8.06.2009, 22:17:15 |
|
|
![]()
|
|
Aż tak dobrze, to chyba nie ma...
Prędzej przekonwertowałby HTML na MathML/TeX. A już na pewno nie da rady wzorów z edytora równań na MathML/TeX przekonwertować (jeśli się da, to chyba byłby ósmy cud Świata). Może z .odt dałoby radę; to przecież XML, ale na 99.999999% nie z .doc. |
|
|
![]()
|
|
.odt czy .doc to w sumie bez różnicy od strony używania (poza rozmiarami). W znasz jakiś sposób na przekonwertowanie .odt na latex'a?
Używając OpenOffice nie zauważyłem tam opcji konwersji całego dokumentu na np. html czy latexa. Można to zrobić, ale tylko w samym Math... |
|
|
![]()
|
|
Cytat .odt czy .doc to w sumie bez różnicy od strony używania (poza rozmiarami). Nie tak do końca. ;] A http://writer2latex.sourceforge.net/ ? |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki - czegoś takiego potrzebowałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 13:55 |