![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Wykorzystałem na swojej stronie skrypt autouzupełniania zamieszczony w książce "AJAX i PHP Tworzenie interaktywnych aplikacji internetowych.". Skrypt działa prawidłowo, lecz chciałem go trochę przerobić, aby dostosować go do moich potrzeb. Skrypt działa na takiej zasadzie, że w momencie pojawienia się podpowiedzi stają się one linkami i kliknięcie w podpowiedź powoduje przejście do innej strony. Jest to dobre rozwiązanie w przypadku wyszukiwarek np. google suggest, natomiast w moim przypadku skrypt ma służyć do uzupełnienia pola formularza. Będzie on wykorzystany w formularzu do wysyłania prywatnych wiadomości i jego celem ma być podpowiadanie nazw użytkowników. Zatem chciałbym aby wybranie podpowiedzi nie przenosiło do innej strony, a powodowało wpisanie nazwy w pole input. Próbowałem ten problem rozwiązać samemu kombinując z JS, ale chyba jeszcze zbyt słabo znam JS. Skrypt jest dość długi dlatego umieszczam go w osobnym pliku. http://wrzut.net/qe3h2159sh5s/suggest.txt.html Ten post edytował tomall 7.06.2009, 14:09:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Kod // zaczyna tworzyć rząd tabeli HTML, który zawiera odnośnik do oficjalnej strony z pomocą dotyczącą szukanej funkcji div += "<tr id='tr" + i + "' onclick='location.href=document.getElementById(\"a" + i + "\").href;' onmouseover='handleOnMouseOver(this);' " + "onmouseout='handleOnMouseOut(this);'>" + "<td align='left'><a id='a" + i + "' href='" + phpHelpUrl + crtFunctionLink + ".php"; Tu masz coś ważnego. Zadanie domowe: sprawdzić, w jaki sposób dochodzi do przekierowania oraz w jaki sposób zmieniać zawartość pola formularza. PS. Na przyszłość - wrzucaj kod na jakieś normalne nopaste, a nie hostingi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod // zaczyna tworzyć rząd tabeli HTML, który zawiera odnośnik do oficjalnej strony z pomocą dotyczącą szukanej funkcji div += "<tr id='tr" + i + "' onclick='location.href=document.getElementById(\"a" + i + "\").href;' onmouseover='handleOnMouseOver(this);' " + "onmouseout='handleOnMouseOut(this);'>" + "<td align='left'><a id='a" + i + "' href='" + phpHelpUrl + crtFunctionLink + ".php"; Jeśli chodzi o ten fragment kodu to akurat wiem, że jest odpowiedzialny za wyświetlenie zawartości (tworzenie linków i całej tablicy z podpowiedziami), ale problem polega na tym że jeśli chociażby wytnę ten fragment z linkiem Kod <a id='a" + i + "' href='" + phpHelpUrl + crtFunctionLink + ".php"; , oraz jego pozostałe części zamykające, to skrypt przestaje działać. Wydaje mi się że tutaj są jakieś powiązania pomiędzy poszczególnymi funkcjami, np. przesyłanie informacji metodami getElementById. W tym przypadku mogłoby to być id linku.
Ten post edytował tomall 7.06.2009, 22:06:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie. Twoją metodę musisz podstawić pod onclick.
|
|
|
![]()
|
|
Próbowałem tak:
Kod onclick='document.getElementById(keyword).value=' " + crtFunction + " ' oraz tak: Kod onclick='document.keyword.value=' " + crtFunction + " ' niestety bez efektów. Pole input przyjmuje wartość pierwszej podpowiedzi z góry pomimo faktu że wybieram inną. Pozatym nadal tworzy się ten link do strony. Myślę że chyba będę musiał poszukać innego skryptu. |
|
|
![]()
|
|
Pierwsze powinno zadziałać, jeśli tylko podasz cudzysłowy jako parametr.
|
|
|
![]()
|
|
Znalazłem przyczynę problemu. Tekst uzupełnia się w momencie kiedy wybiorę podpowiedź z listy za pomocą strzałek klawiatury. Na mysz nie reaguje i nie wstawia tekstu do inputu. W książce wyczytałem że właśnie na mysz ten skrypt nie działa. A kod odpowiedzialny za wybór opcji z klawiatury to:
Kod /* funkcja, która wybiera obszar w obiekcie tekstowym, przekazywanym jako jej parametr */ function selectRange(oText, start, length) { // sprawdz rodzaj przeglądarki - IE czy FF if (oText.createTextRange) { //IE var oRange = oText.createTextRange(); oRange.moveStart("character", start); oRange.moveEnd("character", length - oText.value.length); oRange.select(); } else // FF if (oText.setSelectionRange) { oText.setSelectionRange(start, length); } oText.focus(); } zatem bez dodatkowych funkcji ani rusz. : / |
|
|
![]()
|
|
Po co Ci zwracałem uwagę na onclick? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Samo onclick działa, wstawia tekst w pole input. Problem polega na tym, że obojetnie którą pozycję wybiorę to wstawia pierwszy z listy autopodpowiedzi. I tutaj nie da się tego ustawić w samym onclick. Do tego potrzebna jest funkcja onmouseover powiązana z odczytem pozycji listy, aby móc z tablicy pobrać odpowiedni wyraz. Służą do tego w tym skrypcie flagi ' i ' oraz ' a '. Tak mi się wydaje.
Zastanawiam się czy zamiast przerabiać ten skrypt, nie wykorzystać do tego celu jquery. Nie bawiłem się nim, a słyszałem że to nawet dobre jest. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
plugin do jquery
http://bassistance.de/jquery-plugins/jquer...n-autocomplete/ bardzo fajny, uzywam od dluzszego czasu |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 15:27 |