![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
napisałem skrypt PHP i teraz chciałbym określić wymagania co do serwera, na którym ten skrypt będzie prawidłowo działał. Czy ktoś może wie w jaki prosty sposób można to zrobić? Oczywiście nie chodzi mi tutaj o sprawdzenie wersji PHP na konkretnym serwerze, ale określenie na jakiej najniższej wersji PHP mogę uruchomić z sukcesem mój skrypt PHP. Ten sam problem mam z ustaleniem wersji MySql'a. Może ktoś mógłby podpowiedzieć jak to skutecznie określić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się - ogólnie się przyjmuje, że PHP 5+ i już - i tak więcej zależy od ustawień hostingu, niż wersji PHP i mysql. Wypisujesz np. wszystkie dodatki, ustawienia i rozszerzenia, które są wymagane - może działać na 5.1, a np. na 5.2 już nie, bo serwer jest inaczej skonfigurowany.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Jezeli uzywasz zagniezdzonych ob_start to php >=5.2
Musisz wiedziec ktora funkcja od jakiej wersji jest dostepna i wtedy bedziesz wiedzial. O wersji w ktorej funkcja jest dostepna pisze w manualu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czemu nie da sie wszystko chyba sie da w FW Kohana jest takie sprawdzanie jaka masz wersje php.
Poprostu pobierasz za pomoca phpinfo() i szukasz albo jest phpversion() i wtedy robisz warunek i sprawdzasz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jezeli uzywasz zagniezdzonych ob_start to php >=5.2 Musisz wiedziec ktora funkcja od jakiej wersji jest dostepna i wtedy bedziesz wiedzial. O wersji w ktorej funkcja jest dostepna pisze w manualu Ok, dzięki za pomoc. Przyjmę w takim razie, że konieczna jest wersja >= 5.2. Wiem, że w manualu jest informacja, o tym która funkcja jakiej wymaga wersji, ale... wiadomo, że użytych komend jest sporo i trudno byłoby mi wszystkie je ręcznie sprawdzić - tym bardziej, że to kilkanaście tysięcy linii kodu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Dlatego pomyślałem, że może jest prostszy sposób. Tak, czy tak dzięki za szybką odpowiedź i pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 30.09.2025 - 03:35 |