![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z bazą MySQL. A mianowicie zrobiłem kod, który po wpisaniu do pola tekstowego Loginu i wysłaniu go do skryptu PHP ma "wyciągnąć" z bazy i wypisać na ekran Hasło przyporządkowane do tego loginu. Proszę się nie śmiać z tego tematu. Chodzę na kurs PHP tam coś takiego przerabialiśmy, mnie jednakże nie udało się tego zrobić. Próbowałem w domu i po pewnym czasie (z pomocą taty) udało mi się dojść co gdzie i jak. Jednakże mam problem. Zamiast wypisywać hasła - wypisuje 2x pierwszą literę loginu, 2x pierwszą literę hasła i 2x pierwszą cyfrę ID (ID zrobiłem, gdyż skrypt z założenia miał posiadać ID, potem postanowiłem zrobić coś prostrzego, a stwierdziłem, że jeszcze te pole mi się przyda). Do rzeczy:
Kod: index.php:
formularz.html: config.php:
Może ktoś pomóc mi rozwiązać problem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie:
$ala = $user->fetch(); foreach($ala as $x){ echo $x[password]; } a:
I teraz sobie zobacz co zawiera $ala a nastepnie sie zastanow czy dobrze zrobiles foreach() ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no rzeczywiście coś nie teges z tą alą ...
![]() jak wypisuje zmienną $ala to mi się pokazuje: Array ( [login] => admin [0] => admin [password] => admin22 [1] => admin22 [id] => 2 [2] => 2 ) ... (Login: admin, hasło: admin22, id: 2) To coś chyba nie tak ma być ... Jak to poprawić ![]() foreach() jest chyba dobrze zrobiony (tak też było na kursie i działało), jest coś nie tak z tą zmienną chyba... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no chyba dostales odpowiednią odpowiedź....
fetch() zwraca ci rekord. jak chcesz sobie wyswietlic cos z tego rekordu to: echo $ala['login']; echo $ala['password']; no jasniej juz sie nie da... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dzięki ... wykładowca na moim kursie zrobił skrypt z tym fetch() ale nie podał jak on działa, więc nie wiedziałem ...
teraz działa jak ma działać ... i obeszło się bez foreach() ![]() 100x dzięki ... można zamknąć temat ... ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:18 |