Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP] Gadu-Gadu - wysyłanie wiadomości
newb0110

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam,

mam pytanie - czy na chwilę obecną stworzenie skryptu PHP logującego się, wysyłającego wiadomość i wylogowującego się w sieci Gadu-Gadu jest możliwe? obiło mi się o uszy "zlikwidowanie" takiej możliwości przez zespół GG poprzez wprowadzenie zmian w protokole etc.

wszystko na co się natknąłem to przestarzałe skrypty jak www2gg, czy biblioteka phplibgadu. od razu mówię, że ich próbowałem - w przypadku www2gg skrypt nawet się nie łączy (timeout), a w przypadku phplibgadu "wydaje" się łączyć, ale nie wysyła żadnych wiadomości.

widziałem opis protokołu, nie wiem jednak, czy napisanie takiego skryptu jest obecnie możliwe z poziomu PHP.

halp (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
widziałem opis protokołu, nie wiem jednak, czy napisanie takiego skryptu jest obecnie możliwe z poziomu PHP.

Jest możliwe.

Cytat
mam pytanie - czy na chwilę obecną stworzenie skryptu PHP logującego się, wysyłającego wiadomość i wylogowującego się w sieci Gadu-Gadu jest możliwe?

Kolejny chce spamować? :/
+Quote Post
newb0110

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

nie, w zadnym wypadku nie chodzi o spam, prowadze mini-serwis dla mojej klasy i pomyslalem o stworzeniu systemu powiadomien na gg o roznych wydarzeniach stad moje pytania.

moglby ktos mnie jakos naprowadzic jak to napisac?

a moze raczej probowac jabbera i transportu gg uzywajac np klasy xmpphp?

problem już rozwiązany, napisałem własną klasę w oparciu o www2gg.

problemem był przestarzały adres 217.17.41.x przez co skrypt w ogóle się nie łączył.
poprawny adres znalazłem wchodząc poprzez przeglądarkę na <a href="http://appmsg.gadu-gadu.pl/appsvc/appmsg.asp?fmnumber=" target="_blank">http://appmsg.gadu-gadu.pl/appsvc/appmsg.asp?fmnumber=</a> . jest to oczywiście 91.197.13.x gdzie końcówka ma dość szeroki zakres wartości. ja dla pewności losuję od 70 do 80.

jednak pobieranie właściwego hosta poprzez zapytanie HTTP GET od appmsg.gadu-gadu.pl za kazdym razem konczy sie zwroceniem BAD REQUESTa. probowalem modyfikowac zapytanie bazując na informacjach zawartych w opisie protokołu tutaj , próbowałem także zmodyfikować wysyłanie pakietów tak, aby były zgodne z nowym protokołem GG, ale nie udało mi się napisać skryptu, który by się łączył. być może niedługo znajdę pare chwil to nad tym posiedzę.

newb0110

Ten post edytował newb0110 30.05.2009, 14:20:30
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 21:02