![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
witam, mam takie (jak się niektórym wydaje) głupie pytanie. Dopiero zaczynam naukę php, i wg kursu robię sobie różne zadanka. I na jednym utknąłem.
$abc = 123; IF ($abc == 123) {echo 'to 123';} czy jest to dobrze zrobione?? bo gdy wrzucę na serwer to wykrywa mi błąd w lini tam gdzie jest echo. Metodą prób i błędów doszedłem do tego, że jest coś nie tak z nawiasem, bo gdy skopiowałem nawiasy z kursu, wszystko było ok. Więc chodzi mi o to jakich nawiasów używa się w php, czy tych pod cyframi "9 i 0" czy tych między "P i enter". Bez tego nie mogę ruszyć dalej. z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%)
|
Tak przy jednej operacji po warkunku klamry nie sa ci potrzebne. Dwa to [] sie uzywa dla tablic $_GET,$_POST,$_SESSION i wlasnych etc... Klamry {} uzywasz do warunkow,fukcji, klas etc.... zreszta jak czytasz obojetnie jaki kurs takie rzeczy masz tam opisane (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 45 Dołączył: 30.06.2007 Ostrzeżenie: (10%)
|
Ale te w linii tam, gdzie masz echo to sa klamry. Stosujesz je po to, że kod w tych klamrach będzie się wykonywał, jeśli spełni się warunek w IF.
P.S. Polecam Ci te stronki: http://www.webinside.pl/php/kursy http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP Ten post edytował tomsi 23.05.2009, 00:27:06 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
faktycznie, teraz działa, czyli jak rozumiem po "echo" nie dajemu nawiasu zadnego?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%)
|
faktycznie, teraz działa, czyli jak rozumiem po "echo" nie dajemu nawiasu zadnego? Zle rozumiesz nawiasy dajemy wtedy gdy po danej instrukcji if,else,else if masz wiecej niz jedno dzialania np:
Jednak jesli nie musialoby byc tego 2 if'a wtedy nie trzebaby bylo stosowac klamr. Mam nadzieje ze zrozumiales P.S dokladnie to po waruknu wykona sie tylko pierwsza "metoda" ktora na ma koncu ";" gdy nie ma klamer {} a reszta bedzie ignorowana co to danego warunku
I te echo nie wyswietli nam juz wszystkich elementow jesli nie dodamy klamer lub do echo nie podamy jako parametru $arr. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Nawiasy klamrowe służą do tworzenia bloków kodu. W przypadku, gdy po instrukcach typu: if(), while(), for() nie ma jawnie zadeklarowanego bloku kodu PHP sam sobie taki utworzy. W obrębie tego bloku znajdzie się pierwsza instrukcja.
PS. Estetycznie prowadzony kod z poprawnymi wcięciami (w przeciwieństwie do wyżej prezentowanych) ułatwia orientacje w kodzie. Nie trzeba wtedy w ogóle polegać na klamrach (oczywiście chodzi tylko o ogarnięcie kodu) Ten post edytował Crozin 23.05.2009, 01:41:14 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 11:33 |