Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MYSQL]autoincrement w mysql
patryczakowy

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam mam takie pytanie czy jest możliwe że jeżeli mam klucz w tabeli i jest on autoincrement i przy usunięciu jakiegoś wiersza inny wiersz dostanie numer tego usuniętego. Jeśli tak to jak temu zaradzić żeby tak nie było.
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
Go to the top of the page
+Quote Post
melkorm

-----

Nie dostanie tego klucza, chyba że na sztywno wpiszesz. Jeżeli masz klcuze : 1,2,3,4,5 i usuniesz np. 3 i 5'ty to zostaną : 1,2,4 i jak dodasz nowy klucz będzie on miał id 6.

Mam nadzieję że ywjaśniłem o co chodzi :]
+Quote Post
Zyx

-----

Nie

Dlaczego? Bo to jest klucz i ma on jednoznacznie identyfikować wiersz nawet, gdy został on usunięty. Masz numeryczne identyfikatory dla użytkowników, dałeś komuś jakieś uprawnienia na poziomie poza bazą danych, później z jakiegoś powodu ten użytkownik zniknął i co? Pozwolisz nowemu użytkownikowi korzystać z jego identyfikatora, w ten sposób wiążąc go ze wszystkimi zasobami, do których miał dostęp zupełnie ktoś inny dysponujący wcześniej tym ID? Podobnie z jakimiś artykułami i dowolną inną rzeczą. Bazy danych wymyślili naprawdę mądrzy ludzie, którzy dawno już przeanalizowali ten problem i doszli do wniosku, że rozwiązanie, którego żądasz, po prostu jest bez sensu. Zaufaj im, a źle na tym nie wyjdziesz, podobnie jak miliony innych programistów przed Tobą.
+Quote Post
patryczakowy

-----

Tak właśnie myślałem ale miałem mały problem i chciałem sie upewnić że to nie tu jest przyczyna Dzięki za szybką odpowiedź
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:39