![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
są na to jakieś wzory?
chodzi mi o takie coś (dla uproszczenia okragłe liczby) wariant 1) -z aplikacji WWW będzie korzystało 100 osób -żądanie ajaksowe trwa 10ms -żądanie jest generowane co 5 sekund -baza danych może obsłużyć 20 żądań na sekundę no i teraz jest pytanie czy sprzęt uciągnie to wszystko czy nie - jak to obliczyć wariant 2) -żądanie ajaksowe trwa 20ms -żądanie jest generowane co 15 sekund -baza danych może obsłużyć 10 żądań na sekundę pytanie brzmi ile przy takim układzie użytkowników serwer może obsłużyć nie chcę wchodzić w szczegóły, że np w nocy jest mniejszy ruch czy coś takiego - chcę się dowiedzieć jak się robi takie coś jak sprawdzanie czy sprzęt uciągnie ewentualnie jaka jest jego wydajność |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 4 Dołączył: 7.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozna potestowac obciazenie uzywajac:
1) wbudowanego w apache aplikacji ab dla pojedynczego pliku 2) zainstalowac siege i zrobic testy z procentowym udzialem kilkunastu plikow w ruchu wyniki zwroca sie ilosc request/second uzyskana dla maksymalnego ruchu, dosyc miarodajne jelsi baza jest na tym samym serwerze jelsi na osobnym testy sa troch ebardziej skomplikowane bo musisz ustalic gdzie dokladnie jest waskie gardlo |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki - ale od wczoraj nie mogę tego siege pobrać - nie wiem czemu, ale nie mogę cały czas mam błąd przekierowania - mniejsza o to - czy jest coś podobnego
lub są jakieś inne sposoby sprawdzania/liczenia wydajności - kompletnie w tym zielony jestem i nawet nie wiem gdzie co i jak |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat 1) wbudowanego w apache aplikacji ab dla pojedynczego pliku
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 4 Dołączył: 7.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a skad pobierasz? a nie mozesz pobrac paczki rpm i zainstalowac? domyslam sie ze twoj manager pakietow ma problem, zaktualizowales baze pakietow?
|
|
|
![]()
|
|
a skad pobierasz? a nie mozesz pobrac paczki rpm i zainstalowac? domyslam sie ze twoj manager pakietow ma problem, zaktualizowales baze pakietow? może będzie się śmiać ale jak sie okazało to jest apache na XP - to nie mój wymysł, pomysł, ani namowa - zwyczajnie tak już jest, tak ma być - z tym dyskusji nie ma, że pod Linuxem to lub tamto, że może jeśli już winda to jakaś wersja serwer - ktoś tak wymyślił i ja nie ma nic do gadania w tym temacie no i koniec - ja chciałbym tylko sprawdzić, mieć czarno na białym ile takie coś uciągnie użytkowników, lub czy "x" planowanych to wydoli i tyle - tylko nie wiem jak to sprawdzić |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat ja chciałbym tylko sprawdzić, mieć czarno na białym ile takie coś uciągnie użytkowników, lub czy "x" planowanych to wydoli Narzędzie ab jest dostępne również w paczce dla Windows. Apache pod Win32 w celach produkcyjnych, to koszmar, nie radzę. |
|
|
![]()
|
|
dziękuję wszystkim za pomoc
mam kolejne pytanie - czy dobrze liczę - dla apache benchmark dane 1)mam 100 użytkowników 2)przypuścmy, że aplikacja generuje żądanie co 10 sekund 3)dla uproszczenia weźmy, że jest to stałe, czyli że to działa równomiernie przez całą dobę - nie ma tak, że np 7-17 godziny pracy więcej wieczorem i w nocy ruch mniejszy czyli z tego wynika, że w ciągu doby wysyłanych jest 1)obliczanie parametru n (24*60*60 [ilość sekund na dobę] / 10 [jedno żądanie na 10 sekund] ) * 100 [użytkowników] + (100 [użytkowników] * 1[wywołanie adresu z przeglądarki]) - co daje w sumie 864100 odwołań => paremtr n wynosi 864100 2)obliczanie parametru c 864100 [ilość odwłoań w ciągu doby]/ (24*60*60 [ilość sekund na dobę] ) = co daje 10.0012 odwołań na sekundę, czyli wg mnie średnio w każdej sekundzie tyle żądań może się spotkać => paramet c wynosi 10 z tego wynika, że wywołanie ab wygląda tak ab -n 864100 -c 10 moje pytanie jest takie, czy przeprowadzone rozumowanie jest własciwe czy nie i jeśli nie to jakie jest własciwe? jeszcze jedno mi się przypomniało czy transfer określa sam tekst czyli to co jest między <html></html> czy do tego dochodzą takie rzeczy jak CSS, JS, obrazki które podane są jako src? kolejne pytanie - jeśli ap zwrócił 70007 to oznacza to, że serwer tego nie uciągnie czyli, że takie obciążenie jest dla niego za duże? jeszcze jedno - jak rozumieć parametr n - liczbę żądań - jako ilość na co/dzień/minutę/sekundę - jak to rozumieć, bo jak czasem dam sobie za dużo (np 10000) to mi przestaje przy np 6789 mam kod błędu 70007 - i jak mam to zinterpretować taki wynik, że serwer obsłuży maksymalnie 6789 żądań na dzień/godzinę? Ten post edytował fragles 23.04.2009, 11:03:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:22 |