![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Chcę na swoich małych rozmiarowo stronkach dopisywać dowcipy. No i zrozumiałym jest że tego przybywa i potrzebna jest jakaś ładna paginacja. Sęk w tym że na necie znalazłem implementacje jedynie z bazami danych.. a po co mi.. Mam po prostu każdą stronę html z dowcipami i potrzebna mi paginacja przełączania się pomiędzy plikami html na dobrą sprawę.. jak to zrobić ? a może ta nieszczęsna baza byłaby tu sensowna ? Ten post edytował loocek 18.04.2009, 19:22:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 28 Dołączył: 2.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stworzenie bazy byłoby sensownym rozwiązaniem. Jak masz stronę opartą o Baze danych to wszystko się łatwiej administruje i w ogóle łatwiej porządek utrzymać
a struktura takiej bazy w twoim przypadku nie była by trudna do zrobienia |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam na razie MySQLa, niby moge zainstalowac ,ale czy to jedyne wyjście ? I czy nieprzesadne aby do kilku tekstów instalować baze danych (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 28 Dołączył: 2.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do kilku to nie ale na przyszłość to jak bedziesz miał tam 500 dowcipów i moze zechce ci sie zrobic komentarze to kazdego albo oceny i co w tedy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
Na plikach oczywiście że sie da zrobić tylko opisz dokładniej jak przechowywane poszczególne wpisy w jednym czy w oddzielnych plikach bo tego nie rozumiem Cytat Mam po prostu każdą stronę html z dowcipami
|
|
|
![]()
|
|
Na plikach oczywiście że sie da zrobić tylko opisz dokładniej jak przechowywane poszczególne wpisy w jednym czy w oddzielnych plikach bo tego nie rozumiem jako że jestem początkującym lamerem to zrobiłem to najprościej, mam w tej chwili 4 strony dowcipyx.html (x - cyfra od 1 do 4), i chcę że jak jestem na którejś to na końcu żeby była paginacja czyli możliwość przełączania się, powrotu do innych stron |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
jako że jestem początkującym lamerem to zrobiłem to najprościej, mam w tej chwili 4 strony dowcipyx.html (x - cyfra od 1 do 4), i chcę że jak jestem na którejś to na końcu żeby była paginacja czyli możliwość przełączania się, powrotu do innych stron ale dlaczego tak rękami i nogami bronisz się przed użyciem tego mysql'a? to ma za zadanie ułatwić a nie utrudnić Ci życie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Jak nie chcesz MySQL, to użyj SQLite. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Do małych projektów idealny. |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
na upartego możesz zapisywać w plikach txt wczytywać odpowiedni plik stronicując go.
|
|
|
![]()
|
|
to zrób tak
dajesz dobie w get'ie no link/do/strony/dowcipy.php?strona=1
|
|
|
![]()
|
|
to zrób tak dajesz dobie w get'ie no link/do/strony/dowcipy.php?strona=1 [php] if(!isstet($_GET['strona']) || $_GET['strona']=='1'){ include('dowcipy1.html'); }elseif(isstet($_GET['strona']) || $_GET['strona']!='1'){ $strona='dowcipy'. $_GET['dowcipy'] .'.html'; include($strona); } [...] dzięki o to mi chodziło, spytam się jednak .. co jeśli chciałbym aby oprócz odnośników były pomiędzy nimi odnośniki do konkretnych numerów stron 2,3,4 itd. czy wtedy już musze zastosować mysqla ? (wychodze po prostu z założenia że po co na bitwe zaprzągac całą armię skoro wystarczy jedna armata) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj funkcji, choćby takiej (kiedyś ją znalazłem na tym forum i trochę ulepszyłem):
- wystarczy ją nakarmić argumentami: liczba rekordów, liczba rekordów na jednej stronie, rozmiar paska nawigacyjnego, numer aktualnej strony. Wynik działania tej funkcji to gotowa tablica stron (z zaznaczeniem aktywnej) - wystarczy ją połączyć z kodem HTML i wyświetlić na stronie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.09.2025 - 02:53 |